VVSB droomt al van de Kuip

VVSB veroorzaakt een stunt in Den Bosch. Voor het eerst in 41 jaar dringt een amateurclub door tot de halve finale.

Enorme ontlading bij de amateurs van topklasser VVSB na hun bekerstunt bij FC Den Bosch. De amateurs uit Noordwijkerhout scoorden in de slotfase drie keer en versloegen de eerstedivisieclub met 2-3.
Enorme ontlading bij de amateurs van topklasser VVSB na hun bekerstunt bij FC Den Bosch. De amateurs uit Noordwijkerhout scoorden in de slotfase drie keer en versloegen de eerstedivisieclub met 2-3. Foto ANP Pro Shots

Over een jaar of tien, denkt Wilfred van Leeuwen, zal er wel een film komen van de wonderbaarlijke reis van VVSB uit Noordwijkerhout. De coach van de topklasser kondigde woensdag een vervroegd carnaval af na de sensationele zege (2-3) die VVSB ten koste van FC Den Bosch in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi bracht.

Het is voor het eerst sinds 1975 dat een amateurclub weet door te dringen tot de halve finales. Destijds haalde IJsselmeervogels, met als blikvanger de latere profvoetballer Jaan de Graaf, de laatste vier. De club uit Spakenburg werd zelfs sportploeg van het jaar, ook al was FC Twente in de halve finale veel te sterk (6-0).

Noordwijkerhout koestert nog even de droom van Europees voetbal, na de stunt in Den Bosch. Die was eigenlijk niet meer verwacht. De amateurs stonden acht minuten voor tijd nog met 2-0 achter, en eerstedivisionist FC Den Bosch koerste in vrolijke sferen af op het Brabantse carnaval. Drie treffers binnen vijf minuten bezegelden het lot van de thuisclub.

Ook voor de Bosschenaren lonkte een historische zege: ze waren sinds 1993 niet meer zo ver gekomen in het bekertoernooi. Destijds werd de club pas in de halve finale een halt toegeroepen door sc Heerenveen.

„Het lijkt wel of ik droom”, zei VVSB-spits Maikey Parami tegen Fox na zijn winnende doelpunt. Hij wist dat het feest in Noordwijkerhout lang ging duren, maar Parami moest donderdag gewoon aan het werk – als stagiair bij de Hema in Leidschendam.

En nu Feyenoord uit. Althans, dat hoopt VVSB-voorzitter Arjan Broekhof. „Anders moeten wij het allemaal gaan organiseren en we hebben niet eens verlichting op ons complex”, zei hij donderdagochtend tegen het ANP na een urenlang clubfeest. „Dat is eigenlijk al traditie sinds de tweede ronde. Ik heb een schorre stem en zeer hoofd, maar ben dolgelukkig.” Op website van de club stond nog steeds alleen de voorbeschouwing.

In de eerste helft was er nog niets aan de hand voor FC Den Bosch, met doelpunten van Alessio Carlone en Abdelaziz Khalouta (2-0). Pas de laatste vijf minuten sloegen de amateurs toe, met treffers van Tommy Bekooij, Peet van der Slot en Parami, na een blunder van keeper Kees Heemskerk.

„Je zag de rust verdwijnen”, zei Den Bosch-coach René van Eck tegen Fox. „We durfden niet meer. Tegen behoorlijk fysieke jongens winnen we geen duels meer. Na de 2-1 weet je wat er kan gebeuren.” Het pijnlijke verlies zal zijn ploeg nog wel even voelen, erkende hij. „Heel belangrijk, dit soort wedstrijden. Die komen in de boeken en op je lijst. Nu ook wel, maar in negatieve zin.”

Aanvoerder Bart Biemans treurde vooral over de gemiste kans op de halve finale. „Die krijgen we waarschijnlijk nooit meer. Hier zullen we nog heel lang ziek van zijn. Ik zal de komende nachten ook niet slapen.”

VVSB, in 1931 opgericht door medewerkers van de rooms-katholieke psychiatrische instelling Sint Bavo in Noordwijkerhout, versloeg eerder in dit bekertoernooi streekgenoot Rijnsburgse Boys, FC Emmen en Capelle. Donderdagavond, na afloop van de laatste kwartfinale tussen PSV en FC Utrecht, wordt geloot voor de halve finales. VVSB ontkomt niet meer aan een eredivisionist. AZ en Feyenoord plaatsten zich al bij de laatste vier.