Vertrek van kinderombudsman Marc Dullaert definitief

Ook de oppositie in de Tweede Kamer legt zich nu neer bij het bekritiseerde vertrek van de activistische Marc Dullaert als kinderombudsman.

 Kinderombudsman Marc Dullaert praat met vluchtelingen met kinderen tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Vinojug. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
 Kinderombudsman Marc Dullaert praat met vluchtelingen met kinderen tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Vinojug. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Ombudsman Reinier van Zutphen houdt vast aan zijn besluit op zoek te gaan naar een nieuwe kinderombudsman. Woensdag sprak hij hierover met de Tweede Kamer in een besloten bijeenkomst. Na het gesprek snelde hij de verzamelde pers zwijgend voorbij.

Vorige week werd bekend dat Van Zutphen de termijn van onder meer Marc Dullaert, Nederlands eerste kinderombudsman, niet verlengt. De Nationale Ombudsman, vorig voorjaar benoemd, wil „de accenten anders leggen” en zijn eigen team samenstellen.

Het besluit leidde tot kritische reacties in de buitenwereld: de activistische Dullaert is populair bij het publiek en bovendien is hij sinds september voor een jaar de voorzitter van het Europees netwerk voor kinderombudsmannen. Enkele weken geleden zou Van Zutphen hem daarom nog een extra jaar hebben beloofd na de zesjarige termijn die op 1 april eindigt.

Kamerlid Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) vroeg na de besloten bijeenkomst om een Kamerdebat over de kwestie, maar kreeg daarvoor geen steun bij zijn collega’s. De Nationale Ombudsman moet onafhankelijk opereren en het is dus niet aan de Tweede Kamer om zich te bemoeien met de benoeming van een kinderombudsman, vond Kamerlid Renske Leijten (SP); de andere partijen sloten zich hierbij aan.

Toch is het wel degelijk de Tweede Kamer die de zogeheten substituut-ombudsmannen – zoals de kinderombudsman – benoemt. Maar dit gebeurt nadat de Nationale Ombudsman een aanbeveling heeft gemaakt van ten minste drie personen.

Ondertussen is het de vraag wat er na 1 april gebeurt. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch pleit ervoor Dullaert te laten zitten tot er een nieuwe kinderombudsman is, en hem daarnaast het Europese voorzitterschap te laten afmaken: „32 landen en 43 kinderombudsmannen hebben hem unaniem gekozen”.

Buiten de Tweede Kamer heeft nog niet iedereen zich neergelegd bij Van Zutphens beslissing. De petitie ‘Marc Dullaert moet blijven als kinderombudsman’ wordt nog steeds driftig ondertekend; woensdagavond waren er meer dan 26.000 handtekeningen.