TEFAF maakt de sprong naar New York

De Maastrichtse kunst- en antiekbeurs TEFAF gaat vanaf oktober dit jaar ook evenementen in New York organiseren.

De Park Avenue Armory waar de New Yorkse edities van de TEFAF onderdak vinden. ‘Deze beurzen gaan ons visitekaartje voor Maastricht vormen.’
De Park Avenue Armory waar de New Yorkse edities van de TEFAF onderdak vinden. ‘Deze beurzen gaan ons visitekaartje voor Maastricht vormen.’ foto Stan Honda / AFP

TEFAF Maastricht, de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld, begint twee nieuwe beurzen in New York. Dat heeft de in het Brabantse Helvoirt gevestigde organisatie woensdag bekendgemaakt.

In oktober is de eerste editie van TEFAF New York Fall, een beurs voor handelaren in traditionele kunsten. Mei 2017 gaat TEFAF New York Spring van start, bestemd voor handelaren in 20ste-eeuwse kunst en design.

Locatie voor beide evenementen is Park Avenue Armory, een 19de-eeuws militair bouwwerk aan de Upper East Side van Manhattan, waar sinds 2006 tal van kunstevenementen worden gehouden. De bekende Zwitserse architecten Herzog & De Meuron leiden de restauratie van het gebouw.

Het TEFAF-bestuur droomt al jaren van zusterbeurzen. Een poging om samen met veilinghuis Sotheby’s in Beijing een kunstbeurs te beginnen, strandde twee jaar geleden op gebrek aan belangstelling van handelaren.

Over een Amerikaanse zusterbeurs dacht de beursorganisatie al langer na. Struikelblok, zegt bestuurslid Ben Janssens, was het vinden van een goede locatie en een tijdslot. „De agenda in New York zat mudvol.”

De gevonden oplossing voor beide problemen is simpel: TEFAF heeft twee bestaande kunstbeurzen uitgekocht: Spring Masters en The International Show. Een investering die volgens Janssens een „bedrag met zeven cijfers” vergde, in drie tot vijf jaar terug te verdienen.

Voor de twee beurzen werkt TEFAF samen met het Amerikaanse kunstadviesbureau Artvest, dat eigenaar was van Spring Masters. De Nederlandse organisatie is meerderheidsaandeelhouder van de joint venture. De directeur van de moederbeurs, Patrick van Maris, gaat ook de New Yorkse beurzen leiden.

De beurzen zullen ingekookte versies worden van de Nederlandse beurs, die volgende maand voor de 29ste keer van start gaat. Op beide Amerikaanse evenementen is plek voor maximaal negentig deelnemers, een derde van het Maastrichtse aantal. De stands zullen gemiddeld de helft kleiner zijn, en beide beurzen duren vier dagen korter.

De inschrijving voor de Fall-beurs begint eind deze maand. Het beursbestuur is optimistisch over de animo onder handelaren. New York is de kunsthoofdstad van de wereld en de beurzen vallen er samen met de grote voorjaars- en najaarsveilingen.

De beurzen moeten meer Amerikaanse bezoekers naar Maastricht trekken. Uit onderzoek onder Amerikaanse kunstverzamelaars is gebleken dat de naamsbekendheid van TEFAF Maastricht te wensen overlaat. Aronson: „Deze beurzen gaan ons visitekaartje voor Maastricht worden.”

    • Arjen Ribbens