Omvangrijk Grieks protest tegen pensioenhervorming

De betogingen vielen samen met gesprekken met de internationale geldschieters.

Een vuurbom explodeert in de buurt van een lid van de oproerpolitie.
Een vuurbom explodeert in de buurt van een lid van de oproerpolitie. Foto Aris Messinis / AFP

Tienduizenden Grieken hebben donderdagavond geprotesteerd in Athene, als sluitstuk van een van de grootste algemene stakingen in jaren. De acties zijn gericht tegen de voorgenomen pensioenhervormingen. Ze vallen samen met gesprekken hierover van minister Giorgos Katrougalos (Werkgelegenheid) met de internationale gelschieters vam Griekenland.

Volgens de politie gingen er in Athene rond de veertigduizend mensen de straat op, meldt persbureau Reuters. Op sommige plekken, zoals bij het parlement en in delen van het centrum, braken onlusten uit en vuurde de politie traangas af. Ook elders in het land vonden protesten plaats.

De Griekse vakbonden zijn tegenstanders van de door de internationale gemeenschap geëiste pensioenhervormingen. De regering onder leiding van de linkse partij Syriza wil de bijdragen aan de sociale zekerheid verhogen, zodat zij niet verder hoeft te snijden in de pensioenen. Critici waarschuwen dat sommige mensen hierdoor tot driekwart van hun inkomen kwijt zijn aan sociale bijdragen en belastingen. De weerstand wordt breed gedragen: van boeren tot taxichauffeurs, advocaten en zeelieden.

10 procent

Door de stakingen kwam het openbare leven grotendeels tot stilstand. Scholen bleven gesloten, vluchten en veerdiensten liepen grote vertragingen op of werden afgelast. Ondertussen blokkeerden boeren de autowegen, waardoor ook het autoverkeer niet normaal kon doorlopen. Het hotel in Athene waar de gesprekken met de internationale schuldeisers plaatsvonden, werd zwaar beveiligd.

De Griekse regering moet aan een nieuwe reeks voorwaarden voldoen om een nieuwe tranche geld te krijgen. De pensioenhervorming is daar een van en is volgens Reuters pijnlijk voor de partij van premier Alexis Tsipras. Toen Syriza nog in de oppositie zat, was de partij juist nog fel tegenstander van de maatregelen. Na een crisis deze zomer, waarbij onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland uitliepen op een bijna-bankroet, ging Tsipras overstag. Syriza heeft in een officiële verklaring wel steun uitgesproken voor de staking.

Katrougalos onderhandelde vandaag met vertegenwoordigers van de Europese Unie, het Europees Stabiliteitsmechanisme, de Europese Centrale Bank en het International Monetair Fonds. Die gesprekken liepen volgens de minister moeizaam. “Alle vragen zijn nog onbeantwoord”, zei hij na afloop volgens persbureau AFP. Volgens Christine Lagarde, directeur van het IMF, besteedt Griekenland nu 10 procent van het bruto binnenlands product aan pensioenen, meldt AFP. Dat is onhoudbaar, vindt zij. Het Europese gemiddelde zou rond de 2,5 procent liggen.