Ombudsman legt aanbod Kinderombudsman naast zich neer

Volgens Reinier van Zutphen is het niet aan hem om over het aanbod van Marc Dullaert te beslissen, maar aan de Tweede Kamer.

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen weigert de pers te woord te staan na afloop van de commissievergadering over de vacatures voor substituut-ombudsmannen.
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen weigert de pers te woord te staan na afloop van de commissievergadering over de vacatures voor substituut-ombudsmannen. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft het aanbod van Kinderombudsman Marc Dullaert om na het aflopen van zijn mandaat tijdelijk aan te blijven geweigerd. Volgens Van Zutphen is het niet aan hem om over dit aanbod te beslissen, maar aan de Tweede Kamer.

Dat zei Van Zuthpen donderdagavond in gesprek met Nieuwsuur. Van Zutphen gaat Dullaert niet aanraden bij de Kamercommissie die over de benoeming van de tijdelijke Kinderombudsman gaat. Hij herhaalde dat hij in zijn brief op 19 januari duidelijk heeft laten weten dat het mandaat van Dullaert eindigt op 1 april. Hij ontkende dat er sprake is van een botsing van ego’s:

“Er is geen ruzie. Dullaert is zeer geschikt, een geweldige bouwer en hij heeft dat instituut op de kaart gezet.”

De Tweede Kamer is tot nu toe juist terughoudend geweest om zich met de gang van zaken te bemoeien omdat het benoemen van een kinderombudsman een zaak van de Nationale Ombudsman is en niet van de politiek.

Publiekelijk aanbod

Dullaert had woensdag publiekelijk aangeboden aan te blijven voor de periode na 1 april, waarop hij weg moet, tot een opvolger is gevonden. Daarbij speelt ook een internationaal belang; Dullaert is sinds vorig jaar september de voorzitter van het Europees netwerk voor kinderombudsmannen. Dat mandaat geldt tot september dit jaar. De zoektocht naar de opvolger van Dullaert is echter vanochtend officieel begonnen, liet Van Zutphen weten:

“Er is nog geen opvolger, maar ik maak me geen zorgen. Ik kan heel hard werken.”

De vraag of er op 1 april al een nieuwe Kinderombudsman gevonden is, kon Van Zutphen niet beantwoorden. Hij benadrukte opnieuw dat het niet verlengen van Dullaert’s aanstelling een persoonlijke beslissing is geweest:

“Als Nationale Ombudsman moet je het samen met een aantal mensen gaan doen. Die binden erg aan mijn persoon. Ik heb één keer de kans om te kiezen met welke mensen ik aan de slag ga.”

‘Niet echt handig’

Op de beslissing van Van Zutphen om Dullaert weg te sturen kwam veel kritiek. De activistische Dullaert is populair bij het publiek; de petitie ‘Marc Dullaert moet blijven als kinderombudsman’ werd ruim 26.000 keer getekend.

Van Zutphen liet weten dat hij betreurde hoe de zaak nu loopt. Ook vond hij het incident voor de camera’s van de NOS, waar hij wegliep zonder te reageren op vragen, “niet echt handig” van zichzelf:

“Ik zei wat ik me had voorgenomen, namelijk dat ik niets ging zeggen. Maar je vraagt jezelf af hoe dat nou kan. Ik vind het rot dat dit gebeurt. Ik wil me richten op de dingen waar het om gaat, zoals de blauwe envelop en de pgb’s.”