‘Muziek maken helpt mij met ademhalen’

maakt dromerige songs, de muziek ontstaat in haar hoofd. Bijvoorbeeld in de trein. En dan zingt ze in in haar telefoon.

Annelotte de Graaf en Amber Arcades op Noorderslag. Foto Andreas Terlaak
Annelotte de Graaf en Amber Arcades op Noorderslag. Foto Andreas Terlaak

Annelotte de Graaf, zangeres en voorvrouw van de band Amber Arcades, maakt muziek in haar hoofd. Dat bedoelt ze letterlijk. Waar anderen een gitaar of piano gebruiken voor de opbouw van een liedje, bedenkt De Graaf op loze momenten, bijvoorbeeld in de trein, haar melodielijnen, compleet met baspartij en gitaarakkoorden. Die zingt ze in in haar telefoon. Uiteindelijk worden die schetsen met behulp van muzikanten uitgewerkt tot volledige nummers als White Fuzz en Constant’s Dream, te horen op de EP Patiently

De nummers van Amber Arcades zijn zinderend en weids en hoewel de instrumentaties dromerig klinken, zingt Annelotte de Graaf (1988, Utrecht) haar lange lijnen op kordate toon. Afgelopen oktober verscheen de EP, en er wordt gewerkt aan de debuut-cd. Daarvoor zijn de eerste opnamen al gemaakt, tijdens een zelf bekostigde reis naar New York.

Annelotte de Graaf ging alleen. „Voor ik naar New York vertrok had ik een band, maar we gingen uit elkaar. Mijn ambities lagen hoger. Logisch, ik ben degene die alles schrijft. In New York vroeg ik plaatselijke muzikanten voor de opnamen. Daarna heb ik in Nederland een nieuwe band opgericht.” Vervolgens kwam ze onder contract bij het stijlvolle Britse label Heavenly, dat ook de muziek van sixties-band Temples uitbrengt.

Tussen de muzikale activiteiten door werkt Annelotte de Graaf als jurist bij de IND, op de afdeling ‘gezinshereniging’. „Mijn baan is een goede manier om bij de maatschappij betrokken te blijven. De muziek is natuurlijk een rare, oververhitte wereld.” Het werk was tot nog toe goed te combineren met haar optredens. Zo toerde Amber Arcades al twee keer in West-Europa, en speelt de band volgende maand op een festival in Londen.

Het is, zegt ze, „in deze tijd niet makkelijk om van een muziekcarrière te leven”.

Ze twijfelt even. „Ik ben natuurlijk heel blij met de mogelijkheden van internet. Al die muziek die je zomaar kunt beluisteren, dat is inspirerend. En het is een simpel medium om je liedjes mee te distribueren. Maar er is zo’n enorm aanbod, met zoveel bands die de aandacht willen trekken. Kom daar maar eens tussen.”

Aanstaand weekend is Amber Arcades te zien op het Grasnapolsky-festival op de Veluwe, waar voornamelijk Nederlandse artiesten als Lucky Fonz III, Eefje de Visser en Bombay zullen optreden, in het bijzondere art-decogebouw van voormalig zendstation Radio Kootwijk. Het vooruitzicht van een optreden maakt Annelotte de Graaf nog altijd zenuwachtig. „Ik ben sowieso nogal nerveus. Over veel dingen.”

We praten over de vraag of ze haar nerveuze persoonlijkheid in evenwicht brengt met de dromerige songs.

Het ligt anders, blijkt. „Ik had van kinds af aan last van hyperventilatie. Dat gaf vaak een paniekerig gevoel. Zingen en muziek maken bleken te helpen met ademhalen. Het maakt dat ik mijn lichaam beter kan voelen, en niet alleen in mijn hoofd zit, zoals vroeger. Hoewel, als ik liedjes maak, zit ik nog steeds in mijn hoofd. Tijdelijk.”