Kinderombudsman wil aanblijven tot opvolger er is

Het CDA pleitte er woensdag ook al voor Dullaert te laten zitten tot er een nieuwe kinderombudsman is.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Kinderombudsman Marc Dullaert wil graag aanblijven als waarnemer tot er voor hem een opvolger is gevonden. Dat zegt Dullaert in een interview met de NOS, waarin hij voor het eerst spreekt over de ophef die rond zijn vertrek is ontstaan.

Vorige week werd bekend dat de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, de termijn van onder meer Dullaert, Nederlands eerste kinderombudsman, niet verlengt. Van Zutphen, zelf vorig jaar benoemd, wil „de accenten anders leggen” en zijn eigen team samenstellen. De termijn van Dullaert loopt 1 april af.

Het besluit leidde tot kritische reacties in de buitenwereld: de activistische Dullaert is populair bij het publiek (de petitie ‘Marc Dullaert moet blijven als kinderombudsman’ werd al ruim 26.000 keer getekend) en bovendien is hij sinds september voor een jaar de voorzitter van het Europees netwerk voor kinderombudsmannen. Van Zutphen had woensdag een besloten gesprek met de Kamer over zijn besluit en weigerde na afloop van dat gesprek een toelichting te geven.

Dullaert zegt tegen de NOS dat er volgens de wet een Kinderombudsman moet zijn en dat de wet ook de mogelijkheid biedt een waarnemer te benoemen:

“Laat mij nou die zes maanden die nodig zijn om een nieuwe Kinderombudsman te vinden als waarnemer die functie vervullen. Op die manier voorkom je dat er een gat valt en dat belangrijke zaken stil komen te liggen.”

Kamer terughoudend qua bemoeienis

De Tweede Kamer is tot nu toe heel terughoudend om zich met de gang van zaken te bemoeien omdat het benoemen van een kinderombudsman een zaak van de Nationale Ombudsman is en niet van de politiek. Toch pleitte CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch er woensdag ook al voor Dullaert te laten zitten tot er een nieuwe kinderombudsman is, en hem daarnaast het Europese voorzitterschap te laten afmaken: „32 landen en 43 kinderombudsmannen hebben hem unaniem gekozen”, zei hij tegen NRC.

Dullaert wil in het interview met de NOS niet ingaan op waarom Van Zutphen niet met hem verder wil.