Nu ook intendant in Bochum?

Het bestuur moet officieel vrijdag nog beslissen, maar alles wijst erop dat regisseur Johan Simons (69) per september 2018 intendant wordt van Schauspielhaus Bochum. Hij is gevraagd, en hij heeft ja gezegd, bevestigt Simons, maar met één belangrijke voorwaarde: dat hij de ruimte krijgt het internationale platform te ontwikkelen waar hij van droomt, in samenwerking met NTGent, waar hij nu artistiek leider is, en Theater Rotterdam: de fusieclub van onder meer de Rotterdamse Schouwburg en het Ro Theater. Zijn benoeming hangt af van of het bestuur daarmee instemt.

Binnen dat scenario blijft Simons betrokken bij Gent en Rotterdam, waarmee Bochum jaarlijks één grote, internationale co-productie zal maken. Daarnaast wil hij internationale gastregisseurs aantrekken, zowel jong talent als grote namen. Simons was hiervoor vijf jaar intendant van de Münchner Kammerspiele en leidt tot najaar 2017 podiumkunstenfestival Ruhrtriennale.

Schauspielhaus Bochum is een gerenommeerd toneelhuis met een budget van rond de 20 miljoen euro in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Eerdere illustere intendanten waren Peter Zadek en Claus Peymann. Schauspielhaus Bochum trok al eerder Nederlandse theatermakers aan: zo maakte het gezelschap drie producties met De Veenfabriek, en is Eric de Vroedt er vaste gastregisseur.