Italië ontbiedt ambassadeur Egypte om dood student

Na de vondst van het lichaam van Giulio Regeni was de officiële verklaring dat hij omkwam door een autongeluk. Dat blijkt niet te kloppen.

De Italiaanse ambassadeur in Egypte komt aan bij het mortuarium waar het lichaam van Giulio Regeni heen is gebracht.
De Italiaanse ambassadeur in Egypte komt aan bij het mortuarium waar het lichaam van Giulio Regeni heen is gebracht. Foto Mohamed El-Shahed / AFP

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Egyptische ambassadeur op het matje geroepen, na de vondst van het lichaam van een vermiste Italiaanse student in een buitenwijk van hoofdstad Kairo. Mogelijk is de 28-jarige Giulio Regeni na marteling omgebracht. Een Egyptische aanklager heeft bekendgemaakt dat op zijn lichaam steekwonden en brandwonden zaten.

Rome heeft de dood van Regeni bevestigd en eist een volledig onderzoek naar de omstandigheden rondom diens dood. Daarbij zouden Italiaanse experts moeten worden betrokken, meldt persbureau AP.

Giulio Regeni was sinds 25 januari vermist. Dat was de dag van de vijfde verjaardag van de opstand die leidde tot het ontslag van president Mubarak. De Egyptische autoriteiten - die wel vaker bekritiseerd worden om mensenrechtenschendingen - voerden hun repressie tegen mogelijke uitingen van oppositie voor de gelegenheid op.

Na zijn vermissing werd een online campagne gestart om hem te vinden.

Twitter avatar MonyW Maraim Wahby 7 days and 161 hours missing. #WhereisGiulio #جوليو_فين https://t.co/Ls9V1gZ3ox

Toen het lichaam van Regeni woensdag was gevonden, was de officiële verklaring nog dat hij was omgekomen door een autongeluk. Een eerste forensisch onderzoek zou geen melding hebben gemaakt van brandwonden. Nu zijn er volgens de openbaar aanklager juist aanwijzingen dat de promovendus aan de universiteit van Cambridge een langzame dood is gestorven.

Een journalist van de nieuwswebsite The New Arab merkt het volgende op:

Twitter avatar DanielWickham93 Daniel Wickham He went missing on Jan 25, the five year anniversary of Egypt’s revolution. There are suspicions he was caught up in the police crackdown.
Twitter avatar DanielWickham93 Daniel Wickham Regeni was a doctoral student at the University of Cambridge whose research focused on trade unions in Egypt after the 2011 uprising.
Twitter avatar DanielWickham93 Daniel Wickham Scary reality is that the most surprising thing about Regeni’s murder is his nationality. For Egyptians, such horrors are all too common.

De repressie onder het huidige regime van president Sisi is erger dan onder Mubarak, schreef correspondent Gert van Langendonck op de verjaardag van de opstand in NRC. Desondanks blijven mensen openlijk kritiek uiten.

Eind december publiceerden zeventig prominenten, onder wie tv-komiek Bassem Youssef en de voormalige presidentskandidaten Hamdeen Sabbahi en Khaled Ali, samen een verklaring op Facebook.

„Het Egyptische regime gebruikt dezelfde tactieken die hebben geleid tot de glorieuze revolutie van 25 januari”, schreven zij. „De vrijheid wordt beknot, het pluralisme is afgeschaft, en de veiligheidsdiensten controleren alles.”