PwC treft megaschikking van 25 miljoen

Dit bedrag is, voor zover bekend, het hoogste bedrag dat een accountantskantoor na een faillissement ooit heeft betaald aan de boedel van een Nederlands bedrijf. 

Accountantskantoor PwC heeft voor 25 miljoen euro geschikt met de curatoren van het failliete energiebedrijf Econcern. Dat blijkt uit het laatste faillissementsverslag dat de curatoren donderdag is gepubliceerd.

De 25 miljoen euro van PwC gaat naar de boedel van Econcern en komt zo ten goede aan de schuldeisers. Dit bedrag is, voor zover bekend, het hoogste bedrag dat een accountantskantoor na een faillissement ooit heeft betaald aan de boedel van een Nederlands bedrijf. In 2013 schikte EY weliswaar voor 50 miljoen euro na het faillissement van ICT-bedrijf voor Landis, maar van dat bedrag ging het grootste deel naar banken en aandeelhouders. Aan de boedel betaalde EY 11,5 miljoen euro.

PwC was de accountant van Econcern, dat in 2009 failliet ging. PwC keurde de jaarrekening 2007 goed, terwijl die volgens de curatoren gebaseerd was op gemanipuleerde cijfers. Zo rapporteerde Econcern in 2007 een winst van 86 miljoen euro, terwijl het bedrijf in werkelijkheid tientallen miljoenen euro’s verlies had gemaakt. De tuchtrechter voor accountants bevestigde eind 2014 dat PwC die jaarrekening niet had mogen goedkeuren. Daarmee was „het vertrouwen in de beroepsgroep in hoge mate geschaad”.

PwC laat weten dat met de schikking een „lange juridische procedure” is voorkomen. De Nederlandse partners van PwC dragen de kosten.