E-book Nederlandse filosoof geweigerd in iBookstore Apple

De cover van ‘De navel van Daphne’ van de Nederlandse filosoof Maarten Doorman zou volgens Apple ‘ongepast’ zijn, de inhoud van het boek ‘aanstootgevend’.

De navel van Daphne, het eind vorig jaar verschenen boek met kunstbeschouwingen van de Nederlandse filosoof en essayist Maarten Doorman, is geweigerd door de iBookstore van Apple. De cover zou ‘ongepast’ zijn, de inhoud van het boek ‘aanstootgevend’. Om die redenen heeft Apple besloten het boek niet in de catalogus van de iBookstore op te nemen. Dat laat Doormans uitgever Prometheus weten in een persbericht.

Op de cover van De navel van Daphne is het ontblote lichaam te zien van een vrouw. Met haar rechterhand bedekt ze haar kruis. Doorman laat in een reactie weten de afbeelding niet “seksueel expliciet” te vinden:

“Misschien dat er een haar door de hand komt? Maar ik ben me er van bewust dat Apple een Amerikaans bedrijf is en er strenge fatsoensnormen op nahoudt. En schaamhaar is nou eenmaal taboe in Amerika.”

Dat zijn boek om inhoudelijke reden uit de iBookstore gehouden zou worden, zegt Doorman minder goed te begrijpen:

“In het eerste hoofdstuk pleit ik voor de sluiting van het Rijksmuseum. En in een ander hoofdstuk bespreek ik kunst die aanstootgevend is. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat mijn boek geweerd wordt vanwege mijn Rijksmuseum-standpunt. En als provocatieve kunst geweerd wordt, is dat wel een punt. Dan raken we in een klassieke discussie over de vrijheid van meningsuiting verzeild. En daarover heeft mijn boek wel wat te melden.”

Apple laat weten, uit veiligheids- en privacyoverwegingen, niet specifiek op deze zaak in te willen gaan.