Duitse politie pakt mannen met terreurplannen op

De twee Algerijnen zouden volgens de Duitse krant Bild een aanslag willen plegen op Alexanderplatz.

Bij de politieactie zijn twee mannen opgepakt die volgens Bild "steeds concretere plannen" hadden voor een terroristische aanslag.
Bij de politieactie zijn twee mannen opgepakt die volgens Bild "steeds concretere plannen" hadden voor een terroristische aanslag. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

De Duitse politie heeft twee mannen opgepakt die “steeds concretere plannen” hadden voor een terreuraanslag in het centrum van Berlijn. De mannen (49 en 35) uit Algerije wilden volgens de Duitse krant Bild een aanslag plegen op de Alexanderplatz, een drukke toeristische plek. De krant meldt deze informatie op basis van onderzoekers.

Update 15:37 uur: Een woordvoerder van de politie kan niet bevestigen dat er een specifieke terreurdreiging was voor het centrum van Berlijn, zoals Alexanderplatz of Checkpoint Charlie, meldt Reuters. De algemene terreurdreiging blijft op een hoog niveau.

De politie deed donderdagochtend invallen op verschillende adressen als onderdeel van een zoekactie tegen vier Algerijnen. Zij zouden aanhangers zijn van IS. Naar twee van hen wordt nog gezocht.

Acties in Berlijn, Attendorn en Hannover

De hoofdverdachte, een 35-jarige man, werd in een vluchtelingenkamp in Attendorn opgepakt, een 49-jarige man werd in Berlijn aangehouden. De vrouw en twee kinderen van de hoofdverdachte moesten ook mee.

De politie kwam in Berlijn met 450 man in actie. Agenten hadden aanwijzingen dat de gezochte mannen explosieven bezaten. Om die reden gingen er ook specialisten en explosievenspeurhonden mee met de actie. Een onderzoeker zegt volgens Bild dat de mannen zo professioneel waren dat er niets in de appartementen lag.

Ook in Attendorn en Hannover zijn invallen gedaan.