Donorconferentie voor Syrië haalt bijna 10 miljard euro op

Van het geld moeten een miljoen Syrische kinderen weer naar school kunnen en worden 1,1 miljoen banen gecreëerd.

Vlnr: De Noorse premier Erna Solberg, Duitse bondskanselier Merkel, Britse premier Cameron en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op de donorconferentie voor Syrië.
Vlnr: De Noorse premier Erna Solberg, Duitse bondskanselier Merkel, Britse premier Cameron en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op de donorconferentie voor Syrië. Foto Justin Tallis/AFP

Tijdens een donorconferentie voor Syrië in Londen is 11 miljard dollar (9,8 miljard euro) opgehaald in toezeggingen. Gastheer en Brits premier David Cameron sprak op de afsluitende persconferentie van “het grootste bedrag ooit dat in één dag is ingezameld voor een humanitaire crisis”.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron More than $10bn has been pledged at today’s Syria conference - the largest amount raised in one day for a humanitarian crisis.

Ondanks het grote bedrag, dat de komende jaren moet worden besteed, waarschuwde de Britse premier volgens AFP dat geld niet de oplossing voor de Syrische crisis is. “We hebben nog altijd een politieke transitie nodig”, zei Cameron, daarmee doelend op het door het Westen zo gewenste aftreden van de Syrische president Assad.

Meer nodig

Voor het komende jaar alleen al is 6 miljard dollar (5,4 miljard euro) toegezegd; voor de vier jaren erna nog een 5 miljard dollar (4,5 miljard euro). Met de toegezegde gelden moeten naar verwachting in 2018 1,1 miljoen banen worden gecreëerd voor Syrische vluchtelingen in de omliggende buurlanden, staat in de slotverklaring van de conferentie. Ook moeten met het geld voor het einde van het volgende schooljaar een miljoen Syrische kinderen weer toegang krijgen tot onderwijs.

Maar volgens de VN en omliggende buurlanden is het toegezegde geld nog niet genoeg; volgens hen is alleen in 2016 al ongeveer 9 miljard dollar (8 miljard euro) nodig. Buitenlandredacteur Floris van Straaten zegt daarover:

“4,55 miljard euro is nodig voor opvang van vluchtelingen in de regio, vooral in de buurlanden Turkije, Libanon en Jordanië, en 3,18 miljard euro is nodig voor hulp in Syrië zelf.”

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Nieuwe kritiek op Assad

Vele regeringsleiders waren afgereisd naar de Engelse hoofdstad om aanwezig te zijn bij de conferentie, die werd georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Koeweit, Noorwegen en de VN. Zo was onder meer secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN aanwezig, net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-president Donald Tusk. Ook premier Rutte was aanwezig als tijdelijk voorzitter van de EU. Nederland heeft 125 miljoen euro aan noodhulp toegezegd voor het komende jaar.

Een aantal regeringsleiders greep de conferentie aan om de Syrische president Assad te bekritiseren. The Guardian schrijft dat Ban Ki-moon Assad ervan beschuldigde het gisteren stilgelegde vredesproces in Genève te ondermijnen met een plotselinge verheviging van het aantal bombardementen en militaire activiteiten. De Turkse premier Davutoglu noemde de tactiek van Assad om steden te omsingelen “middeleeuws” en beschuldigde de Syrische president van “etnische zuiveringen”.

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, maakte vandaag bekend dat de vredesonderhandelingen tot 25 februari zijn opgeschort. Tegen de pers zei De Mistura volgens The Guardian dat er “meer werk verzet moet worden”. De Syrische oppositie weigert te onderhandelen over vrede zolang luchtaanvallen van Assad en Rusland doorgaan en er geen humanitaire hulp wordt toegelaten in het land.