Onderwijs

Dit zijn de best betaalde stages van Nederland

Foto AP

Ongetwijfeld ben jij er tijdens je studie mee doodgegooid: loop stage! Leuk hoor, zo’n diploma – maar zonder praktijkervaring is het ook maar een vod. Tenminste, dat lijkt de tendens. Maar zit jij niet te wachten op hard werken voor weinig geld? Niet getreurd: een stageplek kan wel degelijk goed zijn voor je bankrekening.

Dat blijkt uit gegevens van Magnet.me, een Nederlands bedrijf dat (afgestudeerde) studenten aan banen en stages helpt. Magnet.me dook op verzoek van NRC Q in zijn database. In die database zitten de gegevens van zo’n duizend bedrijven, waaronder grootheden als ING en Microsoft, maar ook start-ups als Blendle. Gekeken werd naar welk bedrijf de hoogste stagevergoeding bood en in welke industrie de best betaalde stages te krijgen zijn.

Wat blijkt? De verschillen zijn groot. Vooral Procter & Gamble steekt er bovenuit. De consumentenproducent uit Ohio waar ongetwijfeld ook jij producten van thuis hebt staan - zijn het niet de scheermesjes van Gillette, dan wel de chips van Pringles - wint de hoofdprijs: 1200 euro per maand.

Verder valt op dat als je een goed betaalde stage wilt hebben, je maar beter aan een studie rechten kan beginnen. Drie van de top vijf lucratiefste stages zijn bij advocatenbureaus. De juridische sector is met een gemiddelde stagevergoeding van 838,25 euro dan ook veruit de best betalende sector. Heb je geen juridisch talent, dan kun je altijd nog goed terecht bij Henkel, de Duitse multinational die onder andere de douchegel van Fa en shampoo van Schwarzkopf produceert. Maandelijkse vergoeding: 800 euro.

Heb je journalistieke ambities of ontwerptalent, dan kun je voor het geld beter geen stage lopen. De slechtst betalende sectoren voor stages zijn media (304,55 euro) en design (253,15 euro). Alhoewel: een stagevergoeding van 253 euro hoef je niet rouwig om te zijn. Het ís in ieder geval een vergoeding. Bedrijven zijn namelijk niet verplicht stagiaires iets te geven.

De vergoeding bij Procter & Gamble mag dan de hoogste van Nederland zijn, het is nog niks vergeleken met de bedragen die stagiaires in de Verenigde Staten krijgen. Vooral in de contreien van Silicon Valley kan het aardig oplopen. Softwarebedrijven Palantir Technologies en VMware, die ook hun hoofdkwartieren hebben in de Californische techvallei, voeren de lijst aan: