Cursus opstappen volg je bij Bart de Liefde

Bart de Liefde toonde zich afgelopen week al een ware vakman, nog voordat hij officieel aan zijn baan als lobbyist voor taxidienst Uber begon. Het Kamerlid kondigde vorige week in een korte verklaring op de website van zijn VVD aan dat hij de Kamer binnen drie weken zou verlaten omdat hij voor het grote geld gaat. Oké, niet letterlijk zo natuurlijk, want als lobbyist draait alles om de boodschap. Zijn afscheidsbrief ging gepaard met zinsneden als tijd om een nieuwe weg in te slaan en met hart en ziel en – grote kans dat u nu Bingo kunt roepen – dankbaar.

In het laatste jaar van mijn studie liep ik negen maanden mee op de lobby-afdeling van een Haags communicatiebureau. De belangrijkste les die ik er leerde is dat je als lobbyist altijd je kernboodschap klaar moet hebben. Als iemand je ’s nachts wakker belt, en je met de slaap nog in je ooghoeken verdwaasd op je bedrand zit, dan moet je het als vanzelf kunnen opdreunen. Compact en volledig. Net zo belangrijk is timemanagement.

Laat dat nou net zijn wat het vertrek van De Liefde typeert. Hij kondigde zijn vertrek aan toen tout Nederland zich bezighield met De Grote Verdwijning van Wassila Hachchi. Was zij nou wel of niet de rechterhand van presidentskandidaat Hilary Clinton? In het AD vroeg een lezer zich af of Hachchi niet gewoon diep ongelukkig zat te wezen met een blauw oog en een gebroken neus achter de keukentafel in Nederland? Nee, zo bleek. Want een cameraman van de Telegraaf had de moeite genomen haar op te wachten in New York. Het leverde een filmpje op – ‘GEVONDEN: Wassila Hachchi in NY’ – waarin we Hachchi heel vaak hoorden zeggen dat ze geen commentaar wilde geven. RTL’s politiek commentator Jos Heymans wist zelfs uit te sluiten dat ze was geradicaliseerd, wat toch een opluchting is, want bij een Kamerlid met een kleurtje ligt die mogelijkheid natuurlijk altijd op de loer.

Nee, dat circus heeft De Liefde mooi weten te omzeilen. Waar Hachchi vooral vragen opriep, gaf hij in de aankondiging van zijn vertrek meteen al antwoord. Compact en op het juiste moment. Hij wist handig gebruik te maken van de opwinding over Hachchi. Zo handig dat de opwinding over zijn eigen modus operandi zo goed als achterwege is gebleven – een enkel krantenstukje of tweet over de uitspraken die hij deed over Uber daargelaten.

De Liefde heeft zich tegen geen enkel medium echt uitgesproken over zijn bedenkelijke overstap. Alleen tegen website Follow The Money zei hij: „Als de insinuatie is of ik me als Kamerlid over de sector uitliet met een baan bij Uber in het achterhoofd, is het antwoord volmondig nee.” U moet weten, De Liefde deed al zijn uitspraken ten bate van nieuwe start-ups.

Het zal best. Er blijven alleen zoveel vragen over. Wanneer begonnen de gesprekken bij Uber? Hoe lang wist hij zelf van zijn nieuwe baan zonder dat de VVD ervan wist? Welke uitspraken deed hij vervolgens als Kamerlid over de sector die in het voordeel kunnen vallen van het taxibedrijf? Waarom blijft hij nog drie weken aan als politicus nadat al bekend is dat hij van plan is zijn huidige collega’s straks in een andere rol te beïnvloeden?

Het werpt de schijn op van de vleeskeurder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit die eerst de regels versoepelt om vervolgens een vleesfabriek te starten.

Ik had het De Liefde graag willen voorleggen, maar mijn poging tot contact heeft weinig opgeleverd. Hij kiest zijn momentum liever zelf. Zoals ik al schreef: een uitstekend vakman.