Vrouw ziet af van rechtszaak tegen Bill Cosby

Model Chloe Goins zei in 2008 te zijn gedrogeerd en misbruikt, maar Cosby blijkt niet op het betreffende feest in Los Angeles te zijn geweest.

Acteur en komiek Bill Cosby bij de rechtszaal in Pennsylvania.
Acteur en komiek Bill Cosby bij de rechtszaal in Pennsylvania. Foto Mark Makela / Reuters

Een van de vrouwen die Bill Cosby van seksueel misbruik beschuldigde, ziet af van de civiele procedure die ze tegen hem had aangespannen. Model Chloe Goins heeft daartoe een officieel verzoek ingediend bij de rechtbank in Los Angeles, zo melden Amerikaanse media, waaronder The Washington Post.

Wat was de aanklacht?

Het 25-jarige model zei in 2008 door de 78-jarige Cosby gedrogeerd te zijn op een feestje in de Playboy Mansion. Zij was toen minderjarig. Hij zou haar misbruikt hebben terwijl ze buiten kennis was. Goins klaagde Cosby in oktober aan, maar de acteur had nog niet gereageerd op de zaak. De openbaar aanklagers besloten na onderzoek Cosby niet aan te klagen in deze zaak omdat bepaalde details van het verhaal van Goins niet kunnen worden bevestigd, schrijft persbureau AP. Cosby zou ten tijde van het incident niet op het feest en niet in Californië zijn geweest.

Een andere zaak

Voor een andere zaak stond Cosby dinsdag voor de rechter in Pennsylvania. Daar hoorde hij of een aanklacht van basketbalster Andrea Constand wegens seksueel misbruik tegen hem zou leiden tot een rechtszaak. Wegens een gebrek aan bewijs kan Cosby tot dusver niet strafrechtelijk worden vervolgd. Een dag voor de verjaring werd Cosby alsnog vervolgd wegens aanranding. Nieuw gekozen aanklager Kevin Steele begon op de valreep een zaak.

Andrea Constand werkte in 2004 in de technische staf van het team van Temple University. Cosby zat in de Raad van Toezicht van die universiteit. De twee ontmoetten elkaar in 2002, raakten bevriend, en zij kwam soms bij hem thuis. Volgens Constand heeft Cosby haar op een avond in 2004 gedrogeerd met vijf pillen en een glas wijn. Daarna zou hij haar hebben misbruikt, toen ze vrijwel bewusteloos was.

Constand klaagde Cosby een jaar later al aan, maar de zaak werd geschikt door een civiele rechtbank. Dat gebeurde na een hevige campagne door de advocaten van Cosby, die Constand ervan beschuldigden uit te zijn op Cosby’s geld. Merkwaardig genoeg heeft Cosby in deze rechtszaak toegegeven dat hij Constand “anderhalve pil” had gegeven, om daarna seks met haar te hebben.

Zo kwamen de zaken aan het rollen

Sinds oktober 2014 neemt het aantal aanklachten tegen Cosby toe. De Amerikaanse komiek Hannibal Buress zorgde ervoor dat de verdenkingen rondom Cosby aandacht kregen in de media. Tijdens een stand-up comedyshow noemde hij Cosby “een serieverkrachter”. Het filmpje ging viral en vanaf dat moment zochten verschillende vrouwen contact met de pers. Met deze drie aantijgingen erbij staat de teller nu op 38 vrouwen die hebben aangegeven dat Cosby hen drogeerde en seksueel misbruikte.

In 2005 heeft Cosby onder ede verklaard dat hij in ten minste één geval een slaapmiddel (quaaludes, inmiddels verboden) had gebruikt om een vrouw het bed in te krijgen. Destijds werd overeengekomen dat de rechtbankstukken niet openbaar zouden worden gemaakt.

Begin juli 2015 zei de advocaat van Cosby dat het genant zou zijn als die documenten na tien jaar gepubliceerd zouden worden. Naar aanleiding van die ietwat onhandige uitspraak vroeg persbureau AP om openbaarheid en kreeg het de stukken.

‘De ideale huisvader’

Cosby stond door zijn rol in de succesvolle tv-serie The Cosby Show juist jarenlang bekend als ‘de ideale huisvader’. Als de goedmoedige Cliff Huxtable was hij een icoon: in de jaren 80 hét voorbeeld van een nette succesvolle (zwarte) Amerikaan.