Dijsselbloem: begroting 2017 sober door daling gasbaten

De begroting voor 2017 wordt sober, verwacht minister Dijsselbloem (Financiën. PvdA). Een tweede ronde aan lastenverlichting, zoals de 5 miljard van dit jaar, ligt niet voor de hand. Dat zei hij dinsdag in zijn wekelijkse interview met nieuwszender RTL.

De verminderde gasbaten trekken „op dit moment een zware wissel op de begroting”, zei Dijsselbloem. Ten opzichte van het topjaar 2013 zijn de gasbaten met ruim 11 miljard euro gedaald, rekende hij voor. De totale gasbaten lagen in 2013 op 15,4 miljard euro. Het kabinet verwacht dat dit jaar 3,75 miljard euro aan gas wordt verdiend. De voornaamste oorzaak zijn de dalende gasprijs en de verminderde productie in de Groningse gasvelden.

Dijsselbloem zei dat nieuwe bezuinigingen niet op voorhand nodig zijn, maar dat het „geen feestbegroting” wordt. De onvoorziene opvangkosten voor de toenemende stroom vluchtelingen worden vooralsnog gedekt, zonder bezuinigingen of „gekke maatregelen”, zei de minister. Hij wil eventuele meevallers gebruiken om de staatsschuld verder af te lossen en het begrotingstekort terug te dringen. (NRC)