In Heesch komt geen azc voor 500 vluchtelingen

Het CDA, de grootste partij van Bernheze, maakte bekend ook tegen de komst van het azc te zijn.

Dinsdag 12 januari stelde B en W van Bernheze voor om een azc te openen voor hoogstens vijfhonderd mensen en maximaal tien jaar.
Dinsdag 12 januari stelde B en W van Bernheze voor om een azc te openen voor hoogstens vijfhonderd mensen en maximaal tien jaar. Foto Robin Utrecht / ANP

In de Noord-Brabantse plaats Heesch komt voorlopig geen groot asielzoekerscentrum. Een meerderheid in de gemeenteraad is tegen de opvang van vijfhonderd vluchtelingen in de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Het CDA, de grootste partij van Bernheze, maakte woensdagavond tijdens een raadsvergadering bekend dat ook zij tegen het voorstel van het college stemmen over een asielzoekerscentrum in Heesch. Het CDA is zelf vertegenwoordigd in het college. Volgens de partij is vijfhonderd asielzoekers voor een duur van tien jaar te veel en te lang op die locatie.

Nu het CDA niet instemt, zijn vier van de zeven partijen tegen. De partijen willen wel met een alternatief plan komen, maar hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend.

Weerstand

Dinsdag 12 januari stelde het B en W van Bernheze voor om een azc te openen voor hoogstens vijfhonderd mensen en maximaal tien jaar. De dag daarop werden er twee dode varkens gevonden op de plaats waar het asielzoekerscentrum moet komen. Een van de kadavers was opgehangen aan een boomtak, bij spandoeken met teksten als “Volk zegt nee tegen azc”.

Vervolgens liep een demonstratie tegen de komst van het azc op 18 januari uit de hand. Meer dan duizend mensen demonstreerden en toen een groep weigerde het plein bij het gemeentehuis te verlaten was ME genoodzaakt in te grijpen. De groep gooide met voorwerpen en vuurwerk naar de agenten. Bij de ontruiming werden drie mensen aangehouden.

Een van de betogers werd een week later door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De man kreeg ook een celstraf van 38 dagen opgelegd waarvan 30 voorwaardelijk. Omdat de inwoner uit Oss al acht dagen in voorarrest zat, mocht hij dezelfde dag nog naar huis.