Geslaagde noodlanding vliegtuig na gat in de romp

Door een explosie is een van de passagiers uit het vliegtuig geblazen en overleden.

De gat in de romp bij de Airbus A321
De gat in de romp bij de Airbus A321 Foto still youtube

Een Somalisch vliegtuig heeft een geslaagde noodlanding uitgevoerd nadat tijdens de vlucht een explosie een gat in de romp heeft geslagen. Een van de passagiers is hierdoor naar buiten geblazen en overleden. Twee andere passagiers raakten gewond. In totaal zaten er 74 mensen in het vliegtuig.

Het ongeval vond dinsdag plaats tijdens een commerciële vlucht van de Somalische hoofdstad Mogadishu naar Djibouti. Dertig kilometer ten noorden van Mogadishu zou het lichaam van de man zijn gevonden, zo melden lokale autoriteiten aan persbureau Reuters.

Een van de passagiers is vice-ambassadeur bij de VN

Na de explosie viel de druk in de cabine weg, maar het toestel bleef wel bestuurbaar. De piloot Vladimir Vodopivec denkt dat er een bom is afgegaan in het vliegtuig, zo liet hij weten aan Blic, een krant in Belgrado. Hij kon het toestel weer veilig aan de grond zetten.

“Gelukkig raakten de flight controls niet beschadigd, zodat ik kon terugkeren en landen op de luchthaven. Dit is nog nooit eerder gebeurd tijdens mijn loopbaan. We verloren de druk in de cabine. Godzijdank is het goed afgelopen”

Een van de passagiers van de vlucht was Awale Kullane, de vice-ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij schreef op facebook dat hij een hard geluid hoorde en een aantal seconden niks kon zien vanwege de vele rook. Kullane maakte ook beelden van de explosie.

Onderzoekers hebben aan persbureau Reuters laten weten dat ze denken dat een bom verantwoordelijk is geweest voor de explosie. Het is onduidelijk of het explosief gericht was op Kullane; de aanslag is nog niet opgeëist.

Geslaagde noodlading na explosie eerder voorgekomen

Het is niet voor het eerst dat een vliegtuig na een explosie in de lucht een geslaagde noodlanding heeft kunnen uitvoeren, zo laat luchtvaartdeskundige Benno Baksteen weten. In 1997 ging er tijdens een Braziliaanse lijnvlucht een bom af waarbij ook een passagier uit het vliegtuig werd geblazen.

Voor passagiers is zo’n gebeurtenis natuurlijk heel heftig, aldus Baksteen, maar wanneer het gat in de romp niet al te groot is en het vliegtuig niet onbestuurbaar meer is kan het toestel wel veilig aan de grond worden gezet.

“De druk in de cabine valt dan weg waardoor de zuurstofmaskers te voorschijn komen. Wanneer het vliegtuig beneden de 3 kilometer hoogte is dan is er weer voldoende zuurstof”.