FortaRock weert metalband om racistische uitlatingen

Er is geen ruimte voor racisme of fascisme op FortaRock, zegt de directeur van het festival.

Phil Anselmo betuigt spijt in een YouTube-filmpje voor zijn controversiële uitlatingen tijdens een optreden, vorig week
Phil Anselmo betuigt spijt in een YouTube-filmpje voor zijn controversiële uitlatingen tijdens een optreden, vorig week

Het Nijmeegse metalfestival FortaRock weert de Amerikaanse metalband Down om de racistische uitlatingen van de zanger Phil Anselmo. Het optreden is afgezegd. “We willen duidelijk maken dat er geen ruimte is voor racisme of fascisme op FortaRock”, zegt directeur Robert Korstanje. Zanger Anselmo veroorzaakte commotie in de rockwereld door een week geleden het Amerikaanse festival Dimebash af te sluiten met een Hitlergroet en de woorden ‘white power’. Het filmpje ging viraal.

Prominenten uit de metalscene spraken zich de afgelopen dagen hard uit over Anselmo, die bekendheid kreeg als zanger van Pantera. Robb Flynn, frontman van Machine Head, die die avond nog een nummer met Anselmo speelde, nam in een videoboodschap afstand. Hij zei nooit meer met hem te willen spelen. Scott Ian van de band Anthrax riep hem publiekelijk op te doneren aan het Simon Wiesenthal fonds.

Dronkemansgrapje

Phil Anselmo deed zijn controversiële gedrag op het podium aanvankelijk af als een dronkenmansgrapje onder vrienden. Hij zou hebben gerefereerd aan de witte wijn die backstage werd gedronken. Later ging hij door het stof in een filmpje op YouTube.

“Ik verdien alle haat. Het was laat, er waren zware emoties en er werden grappen gemaakt. Het was lelijk, ongepast en iedereen die me kent weet dat ik daar niet in geloof of deel van wil uitmaken. Ik excuseer me duizend procent naar ieder die er aanstoot aan nam. (..) Geef me nog een kans. Ik houd van iedereen.”

FortaRock-directeur Korstanje doet de spijtbetuiging van Anselmo af als ‘ongeloofwaardig’: “Het voelt als damage-control in opdracht van het management.” Het festival probeerde de band Down al jaren te boeken. Korstanje verwacht dat meer Europese festivals Down nu zullen weren.

In februari vorig jaar werd de band Disma geweerd van het Netherlands Deathfest in Tilburg. Minstens tien andere bands zouden niet hebben willen optreden als Disma op de affiche blijft staan, omdat vocalist Craig Pillard tevens lid is van de vermeende neonazi band Sturmführer. In 2010 werd het optreden van de Russische extreemrechtse metalband Temnozor in Roermond afgelast.