Feyenoord wint wel in de beker

De Rotterdammers halen ten koste van Roda de halve finale, na vijf nederlagen in de competitie.

Foto ANP

Op een koude, kille avond diep in Limburg heeft Feyenoord woensdagavond de halve finale van het bekertoernooi bereikt. De geplaagde ploeg versloeg Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion in de verlenging, na een spectaculaire slotfase. De Braziliaanse verdediger Eric Botteghin zorgde in de 105de minuut voor de verlossing bij Feyenoord. Uit een hoekschop van Tonny Vilhena, verlengd via Marko Vejinovic, maakte hij het beslissende doelpunt (0-1).

Het duel van het jaar voor Feyenoord, werd het hier en daar al genoemd. Cruciaal voor de Rotterdammers om nog iets van het seizoen te maken na de instorting in de recente weken – de historische vijf nederlagen op rij in de competitie. Bekervoetbal als pijnstiller tegen het leed in de eredivisie. De finale in de Kuip, gepland voor zondag 24 april, als enige reddingsboei.

De sportieve armoede moest gekeerd worden in Kerkrade bij Roda JC. De onervaren Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst, deze dagen getest in zijn eerste zware crisis, koos behoudendheid als overlevingstactiek. Voor het eerst dit seizoen begon hij met het conservatieve 5-3-2 systeem, vergelijkbaar met hoe het Nederlands elftal verraste op het WK in 2014, en Feyenoord twee seizoenen geleden incidenteel ook speelde onder Ronald Koeman. Dit seizoen acteerde Feyenoord tot nu toe in het meer aanvallende 4-3-3.

Hij moest iets, Van Bronckhorst. Hij zat op een doodlopende weg, met een ploeg die chronisch zelfvertrouwen ontbrak na de nederlagenreeks – de laatste zege dateert van anderhalve maand geleden. Dus wat doe je dan? De verdediging dichtsmeren met cement, met drie man: Sven van Beek, Terence Kongolo en Eric Botteghin.

Hielp het? Ja iets. Twintig minuten in de eerste helft. Er was iets van combinatievoetbal te zien, iets van dominantie. Het systeem, met opkomende vleugelverdedigers, leek even te slagen.

Kansje na negen minuten voor dribbelaar Eljero Elia na een goede combinatie, maar slecht geschoten. Over. Dezelfde minuut nog een mogelijkheid voor aanvoerder Dirk Kuijt. Naast. Na een half uur, kopkans voor middenvelder Tonny Vilhena. Mis.

Maar dat was het dan zo ongeveer. De angst sloop weer in de ploeg. Roda JC kreeg mogelijkheden, was in de tweede helft sterker, durfde meer te voetballen. Feyenoord trok zich weer terug, als een kat in het nauw, bang en kwetsbaar. Apathisch. Dieptepunt in de zeventigste minuut: Botteghin die zonder dat hij zwaar onder druk staat een hoekschop weggeeft.

Maar hij zorgde uiteindelijk voor het winnende doelpunt, in een verlenging waarin Feyenoord zich oprichtte na de zwakke tweede helft. Hoe slecht de prestaties in de competitie ook mogen zijn, in de beker heeft Feyenoord wel iets van dadendrang: Ajax in de laatste minuut verslagen, Willem II in de verlenging uitgeschakeld net als nu tegen Roda JC.

Zondag wacht de zware uitwedstrijd voor Feyenoord in de competitie tegen Ajax.