‘Eerste zikabesmetting via seksueel contact’

In de staat Texas is het virus voor het eerst vastgesteld bij iemand die besmet werd na seksueel contact met een persoon die geïnfecteerd was.

In het Haïtiaanse Martissant proberen medewerkers van het ministerie van Gezondheid het virus te bestrijden.
In het Haïtiaanse Martissant proberen medewerkers van het ministerie van Gezondheid het virus te bestrijden. Foto Andres Martinez Casares/Reuters

In de Amerikaanse staat Texas is voor het eerst het zikavirus vastgesteld bij iemand die dit via seksueel contact heeft opgelopen. Dat stelt de lokale gezondheidsorganisatie DCHHS van het gebied rondom de stad Dallas, waar de besmetting plaatsvond. Eerder nog werd aangenomen dat het virus alleen overgedragen werd wanneer iemand gestoken werd door een mug uit de zogenoemde Aedes-familie.

Twitter avatar DCHHS Dallas County HHS The Dallas County confirmed case of sexually-transmitted #Zika virus is associated with the imported case from Venezuela.
Twitter avatar DCHHS Dallas County HHS Here is the DCHHS on the imported #Zika case. Sign up to get press releases when issued: https://t.co/HpUtMrnXPH https://t.co/lCKtR4j05z

Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. De besmetting vond volgens DCHHS plaats nadat deze persoon seks had gehad met iemand die het virus had opgelopen bij een bezoek aan Venezuela. De directeur van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie bevestigt dat het gaat om het eerste niet-geimporteerde geval, dus waarbij iemand de ziekte niet opliep in het buitenland:

Twitter avatar DrFriedenCDC Dr. Tom Frieden Traveler from area w. #Zika transmission returned to U.S., and developed symptoms along w. their sexual partner, who had not traveled.

Afgelopen maandag riep de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de internationale noodsituatie uit vanwege de uitbraak van het virus. De organisatie noemde de epidemie een wereldwijde dreiging voor de volksgezondheid en zei dat een internationaal gecoördineerde aanpak nodig is om de ziekte-uitbraak het hoofd te bieden. Voornamelijk Zuid-Amerika is getroffen door de zika-epidemie, maar ook Afrika en Azië kunnen hard geraakt worden door een mogelijke uitbraak, stelde de WHO dinsdag.

4.000 baby’s met een hersenafwijking

Ondertussen maakte het Braziliaanse ministerie van Gezondheid dinsdag bekend dat er in het land sinds oktober al ruim 4.000 baby’s zijn geboren met een hersenafwijking. Specialisten vermoeden dat het virus hiervan de oorzaak zou kunnen zijn, maar dat is nog niet met zekerheid vastgesteld. Volwassenen kunnen door het virus last krijgen van koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen weer binnen een week. Of zika ook invloed heeft op toekomstige zwangerschappen is niet bekend.

Geen vaccin

Er is nog geen vaccin om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. De gezondheidsautoriteiten in El Salvador, Colombia en Brazilië raden vrouwen in die landen aan om hun zwangerschap uit te stellen als dat kan.

De Colombiaanse regering adviseert die plannen uit te stellen met zes tot acht maanden, de autoriteiten in El Salvador raden zelfs aan om te wachten tot 2018. Hoewel het illegaal is in het streng katholieke Brazilië, is volgens artsen in het land het aantal abortussen sinds de ziekte-uitbraak gestegen.

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft bloeddonoren opgeroepen om vier weken te wachten met het geven van bloed als ze zijn geweest in een land waar het zikavirus voorkomt, meldt persbureau Reuters. Hoewel de kans op een besmetting klein is, wil de hulporganisatie elke mogelijke overdracht van de ziekte voorkomen.