Bij Yahoo verdwijnen 1.500 banen

Dat is 15 procent van het personeelsbestand. Het is het nieuwste plan van de CEO om het bedrijf uit de rode cijfers te halen.

Yahoo CEO Marissa Mayer tijdens een keynote speech in Las Vegas in 2014.
Yahoo CEO Marissa Mayer tijdens een keynote speech in Las Vegas in 2014. Foto Robyn Beck / AFP

Bij het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo verdwijnen 1.500 banen. Dat komt overeen met 15 procent van het personeelsbestand. Dat maakt het bedrijf dinsdag (lokale tijd) bekend.

Bij Yahoo gaat het al een tijd slecht

Yahoo worstelt al jarenlang met de prestaties van zijn ooit toonaangevende internetdiensten. Het concern wil zijn aanbod nu flink inkrimpen en focussen op hun kernactiviteiten, zoals de zoekfunctie op internet. Niet-strategische bezittingen, zoals patenten en vastgoed, worden daarbij de komende tijd verkocht. Bij elkaar moet dat 1 tot 3 miljard dollar opleveren.

Yahoo blijft ook werken aan de scheiding van zijn internetactiviteiten en zijn belang in het Chinese internetbedrijf Alibaba. Eind vorig jaar maakte Yahoo bekend dat het zichzelf afsplitst van Alibaba en moet zien te overleven zonder de winstgevendheid van deze online winkelgigant. Door af te splitsen van Alibaba, hoopt Yahoo meer duidelijkheid te scheppen over zijn eigen marktwaarde.

Yahoo was ooit een internetpionier

Yahoo was met zijn zoekmachine en gratis e-maildienst ooit een van de pioniers van het internet, maar is de laatste jaren ingehaald door jongere spelers als Google en Facebook. In 2012 kreeg het bedrijf een nieuwe CEO, Marissa Mayer. Zij werkte voorheen bij Google, maar ook haar is het tot nu toe niet gelukt om bij Yahoo het tij te keren. Dit nieuwe plan moet ervoor zorgen dat er in 2017 en 2018 weer sprake is van een bescheiden, aantrekkende groei.

In het vierde kwartaal van vorig jaar boekte Yahoo, vooral door flinke afschrijvingen, een nettoverlies van 4,4 miljard dollar. De omzet groeide slechts met 1,6 procent tot 1,27 miljard dollar.