Wilders wil ‘revolte’ niet in Kamer herhalen

Fractievoorzitters noemen uitspraken PVV-leider in Milaan ,,merkwaardig”, ,,heel gek” en ,,100 procent populisme”.

Wilders vrijdag in Milaan met de leider van Front National, Marine Le Pen.
Wilders vrijdag in Milaan met de leider van Front National, Marine Le Pen. Foto AFP

,,Merkwaardig”, ,,heel gek” en ,,100 procent populisme”. Zo reageren de andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer op het dreigement van PVV-leider Geert Wilders over een ,,revolte”.

In de wandelgangen van de Tweede Kamer, net vóór de stemmingen op dinsdagmiddag, klinkt PVV-leider Geert Wilders minder stoer dan vorige week vrijdag in Milaan. Op een bijeenkomst met andere anti-EU- en anti-migratie-partijen had hij daar een ,,revolte” voorspeld: als de PVV de grootste partij wordt bij verkiezingen en andere politieke partijen in Nederland niet met hem willen samenwerken, zullen ,,de mensen” dat niet ,,accepteren”. En: ,,Wij laten dat niet gebeuren.”

In Den Haag zegt hij tegen de ene na de andere cameraploeg: ,,Mijn bedoeling is juist dat zo’n revolte er níet komt. Ik zeg juist: neem de PVV-kiezer serieus. Anders snappen de mensen het niet. En ze zullen het niet pikken.” En als zijn partij toch niet mag meedoen: ,,Dan denk ik dat het volk in opstand komt. Met mijn oproep probeer ik dat te voorkomen.”

Zijlstra wil niet samenwerken met ‘snoeilinkse’ PVV

Bij de ingang van de plenaire vergaderzaal zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat hij het ,,heel gekke uitspraken” vindt:

,,Moeten de kiezers van ándere partijen dan allemaal door het hoepeltje van Geert Wilders springen? Er komen democratische verkiezingen en daarna ga je praten over mogelijk samenwerking. Voor ons ligt de PVV dan niet voor de hand. Dat is een snoeilinkse partij op sociaal-economisch gebied.”

D66-leider Alexander Pechtold begint met een langgerekt ,,pfff..”. En dan: ,,Wilders begeeft zich heel bewust op glad ijs. Hij weet wat de taalkundige nuance is: met ‘kom in verzet’ roep je niet op tot fysiek verzet en een revolte is geen revolutie. Ik zie die taalnuance wel, maar velen zien die niet. Vooral ook door de verbeten schreeuw waarmee hij het naar buiten brengt.”

Het is de ,,eeuwige slachtofferrol” van Wilders, zegt Pechtold. ,,Anderen willen niet met hem samenwerken. Maar met wie wil híj dan samenwerken? Het is 100 procent populisme. Populisten kunnen nooit 10 procent van het gelijk van de ander zien en nooit eens een compromis sluiten.”

Buma: Wilders maakt met iedereen ruzie

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma moet Wilders ,,eerst maar eens naar zichzelf kijken”:

,,Hij maakt met iedereen ruzie. Als je kijkt naar wat hij in het verleden heeft gezegd over het CDA, dan nodigt dat niet erg uit tot samenwerking”.

Diederik Samsom van de PvdA weet dat de uitspraken van Wilders zeker niet voor hém zijn bedoeld, want samenwerking tussen PvdA en PVV zit er niet in:

,,Het is wel heel merkwaardig. Na verkiezingen tekenen zich een machtsverhoudingen af en wordt er een regering gevormd. Dat je het daar niet mee eens bent, past niet goed in een democratie.”