Vaginabacteriën voor gezonder keizersneekind

Als experiment werden baby’s na een keizersnee ingesmeerd met vaginaal vocht. Het verbeterde hun bacterieflora.

Keizersnedekinderen die vlak na de geboorte zijn ingesmeerd met vaginale bacteriën van hun moeder, hebben na dertig dagen een bacterieflora die lijkt op die van kinderen die vaginaal ter wereld kwamen. Dat schreven Amerikaanse artsen gisteren in Nature Medicine.

De onderzoekers spreken van ‘gedeeltelijk herstel’ van de bacterieflora van keizersneekinderen.

Al langer was bekend dat de bacteriesamenstelling op de huid en in de darm van baby’s die met een keizersnede geboren worden, minder divers is dan van kinderen die vaginaal geboren zijn. Dat verschil zou ontstaan omdat baby’s tijdens een normale geboorte de vaginale en darmbacteriën oppikken van hun moeder.

Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat keizersnedekinderen een hoger risico hebben op allergieën, astma, chronische darmontsteking en obesitas. Hun minder goede gezondheid is mogelijk een gevolg van hun ‘steriele geboorte’.

Vaak is er een medische reden voor een keizersnede, bijvoorbeeld als het kind in stuit ligt. Er bestaan daarin echter wel cultuurverschillen.

De Amerikanen deden een kleine studie: zij vergeleken zeven vaginaal geboren kinderen met elf kinderen die met een keizersnede ter wereld kwamen. Van die elf baby’s werden er vier ingewreven met een gaasje dat vooraf een uur lang in de vagina van hun moeder had gezeten. Binnen een minuut na de geboorte werden hun lippen, gezicht, borst, armen, benen, geslachtsdelen en anus ermee ingesmeerd.

Een maand later hadden de ingewreven kinderen op hun huid, in de mond en rond de anus een bacterieflora die vergelijkbaar was met die van vaginaal geboren kinderen, maar iets minder bacteriesoorten bevatte. De gewone keizersnedekinderen hadden de armste bacterieflora.

„Een mooie studie die een proof of principle laat zien”, reageert hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht. „De gedachte is dat de eerste blootstelling aan bacteriën van de moeder een rol speelt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind.”

Maar, waarschuwt Bloemenkamp, het is nog nog veel te vroeg om op basis van deze studie alle keizersnedekinderen een behandeling met moederbacteriën te geven. „Eerst zouden we zeker moeten weten dat zo’n behandeling geen kwaad kan. Het gaat immers om kwetsbare jonge kinderen.” Bedenk ook dat keizersneden meestal plaatsvinden omdat er een medische noodzaak voor is, zegt Bloemenkamp: „En dat moeder of kind rondom de keizersnede vaak met antibiotica wordt behandeld.”