Sterke daling omzet en winst van BP door lage olieprijs

Pompstation van BP.
Pompstation van BP. Foto Reuters

Olieconcern British Petroleum (BP) heeft in 2015 zijn winst ruimschoots zien halveren. Met name in het vierde kwartaal ging het hard. In 2014 was het resultaat nog 2,2 miljard dollar, in dezelfde periode vorig jaar 196 miljoen dollar.

BP maakte dinsdag de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend, alsmede de jaarcijfers over 2015. Het afgelopen jaar was de winst 5,9 miljard dollar; dat is 51 procent minder dan de 12,1 miljard dollar die het Britse concern in 2014 in de boeken zette.

Het was het grootste jaar-op-jaarverlies in de afgelopen twintig jaar. Bij de opening van de beurzen zakte de koers van het aandeel BP in Londen met 6,8 procent.

Het laatste kwartaal van 2015 was het zesde kwartaal op rij dat BP de winst zag dalen. De kwartaalomzet zakte naar ruim 49 miljard dollar, van 75 miljard dollar een jaar eerder. De jaaromzet ging van 358 miljard dollar in 2014 naar 226 miljard dollar afgelopen jaar, een daling van 37 procent.

Door de verliezen moet BP snijden in de kosten. Dat gaat het doen door dit jaar zesduizend banen te schrappen in het deel van het bedrijf dat naar oliebronnen zoekt en proefboringen verricht (upstream). In het segment, waarin olie wordt geraffineerd en verder verwerkt (downstream) verdwijnen tot eind 2017 naar verwachting drieduizend banen. Bij BP werkten eind vorig jaar 84.5000 mensen.

Ook worden veel activiteiten verkocht. Het concern heeft daarnaast nog te kampen met de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. BP is daarbij tientallen miljarden kwijt aan schadeclaims.

BP gaf aan ondanks de sterk gedaalde winst het kwartaaldividend te handhaven op 10 cent per aandeel.