Rusland wil 12 miljard euro ophalen met privatisering staatsbedrijven

Welke van de staatsbedrijven gaan worden verkocht, moet nog vastgesteld worden.

Een olieveld ten westen van de Siberische stad Nizhnevartovsk die eigendom is van een dochtermaatschappij van Rosneft.
Een olieveld ten westen van de Siberische stad Nizhnevartovsk die eigendom is van een dochtermaatschappij van Rosneft. Foto Sergei Karpukhin/Reuters

De Russische overheid gaat een deel van de staatsbedrijven privatiseren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd tijdens een vergadering met verschillende overheidsbedrijven.

Rusland zit in een economische crisis en de overheid kampt met een oplopend begrotingstekort. Door een deel van haar belangen in de staatsbedrijven te verkopen wil de overheid in totaal een biljoen roebel (bijna 12 miljard euro) ophalen. Maandag vergaderde Poetin met zes daarvan: de oliebedrijven Rosneft en Bashneft, de nationale spoorwegen, luchtvaartbedrijf Aeroflot, de VTB-bank, mijnbouwbedrijf Arlosa en scheepvaartbedrijf Sovkomflot. Welke bedrijven zullen worden verkocht moet echter nog worden vastgesteld.

Tijdens de zitting zette de Russische president de voorwaarden uiteen waaronder de bedrijven in de verkoop gaan. Zo wil de overheid de controle houden over “strategisch belangrijke bedrijven”. Alleen Russische entiteiten komen in aanmerking als kopers, en deze kopers moeten instemmen met de “ontwikkelingsstrategie” van het bedrijf. Acquisities mogen bovendien niet worden gefinancierd via leningen van de andere Russische staatsbanken, zoals de Sberbank, en bedrijven mogen niet in handen vallen van hun concurrenten.

Tijdens de vergadering zei president Poetin dat hij wil voorkomen dat er geld wegvloeit naar het buitenland. De Russische president wil bovendien dat een marktconforme prijs wordt betaald, een verwijzing naar het ‘aandelen voor leningen’-programma onder voormalig president Jeltsin, waarbij staatsbedrijven voor een appel en een ei werden verkocht. Maar door de huidige crisis zijn veel overheidsbedrijven ondergewaardeerd.

De markten reageerden gematigd. Op de beurs steeg alleen het aandeel Aeroflot (8,5 procent) sterk. De aandelen VTB en Rosneft daalden zelfs licht.