Roep om zwaardere sancties Noord-Korea om lanceerplan

Noord-Korea wil deze maand een satelliet lanceren. De VS noemen het “gewoon opnieuw een onverantwoordelijke provocatie”.

Noord-Koreanen kijken op grote schermen in Pyongyang naar de nieuwsuitzending waarin de proef met de waterstofbom werd aangekondigd.
Noord-Koreanen kijken op grote schermen in Pyongyang naar de nieuwsuitzending waarin de proef met de waterstofbom werd aangekondigd. Foto Kim Kwang Hyon / AP

De aankondiging door Noord-Korea dat het land tussen 8 en 25 februari een nieuwe satelliet wil lanceren, benadrukt volgens de Verenigde Staten het belang van zwaardere VN-sancties. De lancering zou door de internationale gemeenschap gezien worden als “gewoon opnieuw een onverantwoordelijke provocatie”, heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd, schrijft persbureau Reuters.

Het regime in de Volksrepubliek zou dinsdag VN-agentschappen op de hoogte hebben gesteld van de lanceerplannen. De ontwikkeling van langeafstandsraketten die satellieten maar ook kerbommen kunnen transporten, wordt met argusogen gevolgd. Eind 2012 slaagde Noord-Koreaanse wetenschappers er na een reeks mislukkingen in een satelliet in omloop te brengen met een dergelijke raket.

kaart_korea

Zwaardere sancties zijn op dit moment al een onderwerp op de agenda van de VN-Veiligheidsraad. De communistische dictatuur kondigde vorige maand aan dat het succesvol een ondergrondse proef met een waterstofbom had uitgevoerd. De meeste buitenlandse experts suggereerden overigens direct dat het niet om een volwaardige versie daarvan ging. De Veiligheidsraad kwam na het nieuws samen en diplomaten daar werken sindsdien aan een nieuw pakket sancties.

De Verenigde Staten lieten na de proef met de waterstofbom een B52-bommenwerper laag over hun bondgenoot Zuid-Korea vliegen. Het Amerikaanse machtsvertoon was onder meer bedoeld als steunbetuiging aan Zuid-Korea. Het was de tweede keer dat de VS een bommenwerper over lieten vliegen. In VN-verband werden al vier keer eerder sancties afgekondigd tegen Noord-Korea, maar veel effect hebben die tot dusverre niet gehad.

Bekijk de tijdlijn over de nucleaire ambities van Noord-Korea: