‘René Paas wordt commissaris van de Koning in Groningen’

Hij moet per 1 april Max van den Berg opvolgen. CDA-lid Paas is oud-voorzitter van vakbond CNV.

René Paas op archiefbeeld. Foto Rick Nederstigt / ANP

René Paas moet per 1 april de opvolger worden van Max van den Berg als commissaris van de Koning in Groningen. Dat meldt de provincie dinsdagavond (pdf). De Provinciale Staten van Groningen dragen Paas voor bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken die uiteindelijk over de benoeming gaat.

In een verklaring van de provincie staat te lezen:

“Provinciale Staten zien in hem een verbinder en een zeer betrokken persoon met een warm hart voor Groningen en de Groningers. Hij weet wat er maatschappelijk en politiek speelt in de provincie en wil met alle energie die hij heeft de uitdagingen in Groningen oppakken: met en voor de Groningers.”

CDA’er Paas is nu nog voorzitter van Divosa, een Nederlandse vereniging waarin gemeentelijke managers samenwerken “op het gebied van participatie, werk en inkomen”. Vanaf 1990 was hij 15 jaar lang actief in de Groningse gemeentepolitiek: zes jaar als raadslid en daarna negen jaar als wethouder. Vervolgens was hij van 2005 tot en met 2009 voorzitter van vakbond CNV.

De nieuwe commissaris van de Koning krijgt onder meer te maken met het Groningse gasdossier. Paas’ voorganger Max van den Berg zei eind november de “technocratische aanpak” van het kabinet te hekelen. Ook sprak hij over “een enorme minachting voor de Groningers”. Van den Berg diende in september officieel zijn ontslag in. Dit jaar wordt hij zeventig en de wet schrijft voor dat een commissaris van de Koning dan moet stoppen.

    • Joram Bolle