Gemiddeld kost een tv-programma 58.000 euro

Door onze redacteuren en Wilfred Takken

Gemiddeld kost een tv-programma op de Nederlandse publieke omroep 58.000 euro per uur. Als herhalingen worden meegeteld komt het uit op ruim 24.000 euro per uur.

Dat heeft staatssecretaris Dekker (Media, VVD) gemeld aan de Eerste Kamer. Die praat vandaag over wijzigingen die Dekker wil doorvoeren in een nieuwe Mediawet.

Kabinet én parlement willen gedetailleerder weten hoe de publieke omroep het budget van circa 800 miljoen euro (radio, tv, internet en organisatie) precies besteedt. Maar de Publieke Omroep weigert inzage te geven in de kosten per programma. Hoewel het in Hilversum geen geheim is dat Nieuwsuur 30.000 euro per aflevering kost en Flikken Maastricht twee ton, zijn omroepen als de dood dat dit soort getallen politici in Den Haag aanleiding geven zich meer te bemoeien met de programmering.

In Europa hoort de Nederlandse publieke omroep tot één van de goedkoopste, blijkt uit cijfers van de Europese omroeporganisatie. Er gaat 0,13 procent van het bbp aan overheidssteun naar Hilversum. In Duitsland is dat 0,34 procent.

De senaat is kritisch over de plannen van staatssecretaris Dekker. Volgende week wordt vermoedelijk gestemd.