Geen goals en maar één assist, dus rot maar op

Feyenoord-middenvelder Marko Vejinovic werd met de dood bedreigd. Het is uitzonderlijk dat dit bij voetballers gebeurt.

Feyenoord-middenvelder Marko Vejinovic maandag na de training, met een beveiliger.
Feyenoord-middenvelder Marko Vejinovic maandag na de training, met een beveiliger. Foto ROBIN UTRECHT/ANP

Marko Vejinovic. De man die met zo’n 3,5 miljoen euro de duurste seizoensaankoop van Feyenoord is, moest de opvolger worden van de vertrokken spelverdeler Jordy Clasie, de lieveling van het legioen. Een stijlvolle voetballer. Mooie traptechniek, goede pass. Geboren in Amsterdam, speelde in de jeugd bij Ajax. Vorig jaar werd Vejinovic gekocht van Vitesse, waarna hij in november werd geselecteerd voor het Nederlands elftal. Kortom, een beloftevolle speler.

Maar daar zien ze in Rotterdam nog weinig van terug. Vejinovic rendeert niet. Hij lijkt af en toe geblokkeerd door de druk in de Kuip, zo verstijfd speelt hij. Ruim een half seizoen Vejinovic: geen goals, één assist.

En dan staan er op een zaterdagavond, middenin de sportieve crisis bij Feyenoord, opeens zeven mannen voor zijn huis. Ze roepen, schelden en er klinken doodsbedreigingen. Zijn vriendin belt de politie, geeft informatie over de twee auto’s van de verdachten door, waarna agenten een van de wagens traceren.

De politie houdt zeven Rotterdammers in de leeftijd van achttien tot en met twintig jaar aan. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten. Nu blijkt dat er vorige week ook bij spits Michiel Kramer fans in de tuin stonden. ‘Rot op bij Feyenoord’, zouden zij geschreeuwd hebben.

„Echt om ziedend over te worden”, zei algemeen directeur Eric Gudde over de zaak-Vejinovic. Hij laat weinig details los over de extra veiligheidsmaatregelen rond spelers. Tegen RTV Rijnmond: „We kijken altijd gericht naar situaties. Daar hebben we onze veiligheidsorganisatie voor. Daar waar nodig zal dat subtiel gebeuren.”

Feyenoord heeft een historie met bedreigingen. Vorig jaar drongen in Rome voor het duel met AS Roma zo’n tien leden van de harde kern de bus binnen waarin de directie van de club werd vervoerd; de beleidsmakers werden geïntimideerd. En in 2011 probeerden honderden Feyenoord-supporters het Maasgebouw te bestormen, waar de directie huist. Ze eisten het vertrek van Gudde. Met getrokken pistool voorkwamen agenten dat fans het gebouw binnendrongen. Volgens De Telegraaf zijn ook kinderen van directieleden bedreigd en op een schoolplein gemolesteerd.

Nauwkeurige cijfers over het aantal bedreigingen in het profvoetbal zijn er niet. De KNVB wijst naar de politie, waarvan een woordvoerder meldt dat bedreigingen niet worden gespecificeerd in de eigen documentatie. Lang niet alles wordt gemeld, wat weer gevolgen heeft voor de opsporing. De politie komt alleen in actie als het slachtoffer aangifte heeft gedaan.

Dat spelers worden bedreigd, lijkt niettemin uitzonderlijk. Bij Go Ahead Eagles werd vorig seizoen een speler buiten het stadion belaagd. Giliano Wijnaldum, moest na het thuisduel met FC Twente worden ontzet door zijn familie, nadat enkele fans hem hadden bedreigd en beledigd.

Terwijl Wijnaldum de nasleep stoïcijns onderging, had het bij fans van Go Ahead een ander effect. Het leidde tot een tegenreactie waarbij zij hem en andere spelers juist positief bejegenden, zegt de clubwoordvoerder.

In het huidige eredivisieseizoen werden ook bestuurders bedreigd. In Heerenveen legde voorzitter Anne Hettinga van het stichtingsbestuur direct zijn functie neer nadat zo’n vijftig man hem thuis in Sneek had opgezocht. „Ik wil mijn gezin en mezelf niet langer blootstellen aan de omstandigheden van de afgelopen 48 uur”, verklaarde Hettinga. Feyenoord-directeur Eric Gudde zei het niet voor niets: het gezin is de „achilleshiel” van de voetbalbestuurder.

Wijlen voorzitter Theo Pickée van Roda JC sprak supporters eens toe in een kogelvrij vest. De dag ervoor stonden er 200 boze supporters voor zijn huis nadat hij had gepleit voor een fusie tussen Limburgse clubs.

Gerard Marsman, directeur van belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, had in 2014 het gevoel dat bedreigingen steeds vaker voorkomen. Hij reageerde toen op het noodgedwongen vertrek van Dwight Lodeweges bij SC Cambuur. Nadat de trainer had aangekondigd dat hij zou overstappen naar rivaal SC Heerenveen, werd hij letterlijk weggejaagd door de harde kern van Cambuur. „Mensen grijpen steeds vaker naar dergelijke middelen, waarbij alle remmen verdwijnen”, zei Marsman.