Wereldgezondheidsorganisatie noemt uitbraak zikavirus nu een ‘internationale noodsituatie’

Met verdelgingsmiddelen wordt geprobeerd de mug te besttrijden die het zikavirus verspreidt, in Managua, Nicaragua.
Met verdelgingsmiddelen wordt geprobeerd de mug te besttrijden die het zikavirus verspreidt, in Managua, Nicaragua. Foto AFP

De zika-epidemie is uitgegroeid tot een „internationale noodsituatie”. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag de verspreiding van het virus een wereldwijde dreiging voor de volksgezondheid genoemd. Volgens de WHO moet de epidemie internationaal en gecoördineerd worden aangepakt om de ziekte het hoofd te bieden.

De WHO kwam maandag in spoedberaad bijeen. Directeur-generaal Margaret Chan had vorige week al laten weten „zeer bezorgd” te zijn. Verwacht wordt dat er drie tot vier miljoen mensen besmet kunnen raken op het Amerikaanse continent. Volgens de WHO zijn reisrestricties en handelsbeperkingen nog niet aan de orde. Op dit moment is het belangrijker om muggenpopulaties te controleren.

Vlak voordat de WHO alarm sloeg, luidde de Braziliaanse minister van Volksgezondheid ook de noodklok. Minister Marcelo Castro zei in een interview met persbureau Reuters dat de epidemie erger is dan tot nu toe werd aangenomen, omdat bij 80 procent van de besmettingen geen symptomen optreden.

Castro kondigde aan dat de lokale overheden in Brazilië volgende week verplicht worden om nieuwe gevallen te melden. De regering gaat testpakketten verspreiden waarmee zika en dengue kunnen worden vastgesteld.

In Venezuela beschuldigde politici van de oppositie de regering van president Maduro de omvang van epidemie te bagatelliseren.