Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Ahold-top verzint nieuwe bonus

Het vergt tegenwoordig wat creativiteit om een extra bonus binnen te halen. De top van Ahold heeft een ‘synergiebonus’ bedacht, schrijft de Volkskrant. Als de fusie tussen Ahold en Delhaize een succes wordt, krijgen de bestuurders tot een jaarsalaris extra uitgekeerd. Voor Frans Muller, nu nog baas van Delhaize, en binnenkort vicevoorzitter van Ahold Delhaize, is dat zelfs anderhalf jaarsalaris.

Volgens de Volkskrant is de bonus alleen al opmerkelijk omdat de bestuurders tóch al extra beloond worden bij de fusie. Want wanneer de fusie voldoende synergie teweeg brengt, stijgt de marktwaarde van het nieuwe bedrijf, en daarmee ook de langetermijnbonus van de bestuurders.

Belangrijkste bezwaar van critici is dat het succesvol afronden van de fusie tot het normale takenpakket van de bestuurders behoort.

S&P verlaagt kredietwaardigheid Shell

De kredietwaardigheid van Shell is door Standard & Poor’s verlaagd van AA- naar A+, meldt de Telegraaf. De kredietbeoordelaar waarschuwt bovendien dat er mogelijk nog een verlaging aankomt.

Shell heeft last van de lage olieprijzen en liet al weten dat de winst over het vierde kwartaal van 2015 lager zal uitvallen dan een jaar eerder. S&P houdt ook BP, Repsol, Statoil, Eni en Total in de gaten. Het zou kunnen dat hun kredietwaardigheid binnen korte tijd óók verlaagd wordt.

Rotterdamse haven moet omslag maken naar natuurlijke grondstoffen

Als de haven van Rotterdam niet snel omschakelt naar natuurlijke, niet minerale grondstoffen dan houdt de haven het niet lang meer vol, stelt Christiaan Bolck, programma manager biobased materials aan de universiteit van Wageningen in het Financieele Dagblad.

De lage olieprijs is misleidend, want de olievoorraad is nog altijd eindig. Er moet dus een alternatief voorhanden zijn, stelt de wetenschapper. Hij meent dat dit alternatief te vinden is in grondstoffen van bomen en ander plantaardig materiaal. De haven moet ook investeren in faciliteitein voor de verwerking van grondstoffen.

Als Rotterdam nu niet snel overgaat op biochemie, is er dan over dertig jaar nog wel business? Of kies je puur voor het doorvoeren van biomassa, naar verwerking tot eindproducten elders in Europa? Dat biedt niet veel toegevoegde waarde, dat zie je nu al aan de containeroverslag.

De haven moet opschieten, stelt Bolck. Want Oost-Europa, Oekraïne en Afrikaanse landen staan met hun onmetelijke landbouwgronden klaar om zelf over te gaan tot eindverwerking.