Carnaval in Oilsjt: drama en venijn

Door één verkeerd telwoord ging de titel van Prins Carnaval aan Cali’s neus voorbij. Niet het eerste drama bij carnaval in het Belgische Aalst.

Werd er vals gespeeld? Was de jury partijdig? De Prins Carnaval-verkiezing in het Vlaamse Aalst is uitgelopen op een bikkelharde strijd tussen kandidaten Dennis en Cali.

Bij het feest der zotten in Oilsjt, carnavaleske geuzennaam van Aalst, trekt zondag de optocht door de stad. Twee weken geleden moest de Prins worden gekozen.

In populariteit deden Dennis en Cali niet voor elkaar onder. De beslissing moest dus vallen in een ronde waar hun kennis over de carnavalsprocedures werd getest. Of de heren de naam van een gloednieuw programmaonderdeel kenden?

„Eerste Nacht van de Toezichters”, antwoordde Cali zelfverzekerd. Fout, oordeelde de jury. Het is ‘Nacht van de Toezichters’. Dennis antwoordde wél correct en won de verkiezing ternauwernood.

Struikelen over het woordje ‘Eerste’ – het kwam erg hard aan bij Cali, die zich woedend maakte over de strenge jury.

In de Vlaamse media werd de zaak-Oilsjt sindsdien als een staatszaak behandeld. Terecht, vindt de Gentse professor sociale psychologie die in de krant De Morgen het belang van het Aalster carnaval duidt. „Dit is een door Unesco erkend evenement, vergelijk het met presidentsverkiezingen!” De professor begrijpt Cali’s ontgoocheling. Voor de kandidaat-Prins is de inzet hoog: „Het gaat om een stuk van hun identiteit.”

Maar het gaat ook om veel geld: Prins-kandidaten besteden gemiddeld ruim 20.000 euro aan hun campagne. Het overtuigen van sponsors is het halve werk. Daarna begint een slopende tournee langs cafés en sportverenigingen. Sommigen zeggen er hun baan een jaar voor op, zoals Cali – de bijnaam van Christophe Corthals, in het dagelijkse leven metselaar en kraandrijver.

Carnaval leidt in Aalst wel vaker tot drama en venijn. Zoals bij een recente editie, toen de uitverkoren Prins zich op het laatste moment terugtrok wegens depressiviteit. En in 2012 was het de toenmalige Aalster burgemeester Ilse Uyttersprot die een ware rel ontketende. Vlak voor carnaval was op internet een video opgedoken waarop ze duidelijk zichtbaar geniet van een vrijpartij op een toren in Spanje, met achter haar – minder goed zichtbaar – haar minnaar.

Het leverde Uyttersprot de bijnaam Torenpoepster. (In Nederland zouden we ‘Torenneukster’ zeggen.)

Aalst maakte zich op voor een carnaval waar de burgemeester het middelpunt zou worden van spot. Maar Uyttersprot verraste vriend en vijand: ze trad in vol ornaat aan, verkleed als jonkvrouw met op de rug een toren.

Voor de gedupeerde Cali was de strijd voor niks: hij legt zich neer bij de keuze voor Prins Dennis. Alleen met de organisatie heeft hij nog een appeltje te schillen. Of Cali zich ook zo soeverein zal revancheren als Uyttersprot? Hij toont zich in ieder geval strijdlustig: „Ik wil gerechtigheid.”