Bij een internettrol is niets zeker; ook zelfmoord niet

Als een trol zelfmoord pleegt, heerst aanvankelijk opluchting bij de leden van een gaming community. Maar is hij wel echt dood?

De site van Epic Mafia.
De site van Epic Mafia.

In de virtuele wereld van online gaming is het soms moeilijk te onderscheiden wat echt en niet echt is. Daar zit natuurlijk voor een deel ook de lol in. Maar als de grenzen zo erg vervagen dat je niet zeker weet of iemand wel echt is overleden of niet, is het de vraag hoe leuk dat nog is, zo schetst The Guardian in een longread over het online gaming platform Epic Mafia.

De spelers van Epic Mafia krijgen via het forum op een dag te horen dat Eris, een 32-jarige computerprogrammeur uit New York, zelfmoord heeft gepleegd. In een zelfmoordbrief, geeft Eris als reden voor zijn zelfmoord, het feit dat hij seksueel misbruikt is in zijn jeugd. De leden van Epic Mafia zijn geschokt, maar veel tonen zich ook opgelucht. Eris was namelijk een ‘trol’, waar de online community van Epic Mafia al tijden last van heeft.

Zijn online activiteiten variëren van onschuldige pesterijtjes tot online stalking en ernstiger vergrijpen zoals in iemands account inbreken, virussen in e-mails stoppen of privégegevens publiceren. Vanwege het hoge practical joke-gehalte worden veel treiterijen hem vergeven, veel leden waarderen Eris juist omdat hij zo slim is. Bovendien is liegen en bedriegen ook inherent aan het spel Epic Mafia, waarbij spelers elkaar in een DDR-achtige sfeer van paranoia proberen te overheersen.

Verbannen van de site

Niettemin maakt Eris het op een gegeven moment zo bont - hij sluit moderators een dag van hun eigen forum af - dat hij voorgoed verbannen wordt. Zes maanden later is hij dood. Zijn daad lijkt rechtstreeks het gevolg te zijn van zijn verbanning. Epic Mafia was immers zijn leven. Zelfs in zijn dood, kan Eris Epic Mafia niet loslaten. In zijn afscheidsbrief schrijft hij:

“I’ve left all my skype logs and other personal data, after expunging the truly innocent, to a third party I can trust … I’m afraid a great many of you will be ruined should the things I knew see the light of day, especially several of you who are doing things that I feel the authorities would be deeply interested in, you know who you are.”

To seasoned players, it seemed as though Eris had turned his suicide into a posthumous round of Epic Mafia. Was he a ‘civilian’ trying to flag legitimate danger? Or was Eris actually ‘mafia’, throwing shade on innocent players by implying they were hiding dark secrets?

En terwijl zijn online vrienden het hoofd breken hoe ze hun trol het beste eervol kunnen herdenken - hoe doe je dat? - bekruipt de leden van Epic Mafia langzaamaan de vraag: is Eris wel echt dood?

Lees het hele verhaal Death of a troll bij The Guardian van Alina Simone (5.490 woorden, leestijd 25 minuten).

‘Ik weet niet waarom ik het deed’

Over de impact van internettrollen schreef Lindy West vorig jaar al eens dit mooie stuk. In een podcast van This American Life die de moeite waard is, vertelde West hoe ze haar internettrol confronteerde nadat deze haar als haar overleden vader twitterde.

In Nederland is er een landelijke hulplijn waar gepraat kan worden over zelfmoord: 113 online. Uit onderzoek blijkt dat veel suïcidale mensen te helpen zijn met een gesprek.