Turkse vluchtelingencoördinator tegen plan-Samsom

De Europese Unie draalt met het uitgeven van de aan Turkije toegezegde 3 miljard euro. De projecten om Syrische vluchtelingen in Turkije een beter leven te geven liggen er allang, maar kunnen door politiek gesteggel en bureaucratische hordes in Europa niet beginnen. Dat zegt Murtaza Yetis, de hoofdcoördinator van het Turkse vluchtelingenbeleid, vandaag in NRC. „We kunnen af en toe amper geloven wat we zien.”

Volgens Yetis weet Turkije exact hoe de leefomstandigheden van vluchtelingen kunnen worden verbeterd, zodat ze minder geneigd zullen zijn de overtocht te maken. Desondanks is de EU nu bezig met een eigen inventarisatie, volgens „de klassieke manier waarop Europese fondsen worden beheerd”.

Het vorige week door PvdA-leider Diederik Samsom gelanceerde plan om vluchtelingen na aankomst in Griekenland ‘per kerende veerboot’ naar Turkije terug te sturen, ziet Yetis niet zitten. „Het hoort niet om mensen terug te sturen die aan de dood ontsnappen.”

In Turkije zijn ruim 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Voor niet-Syrische migranten bouwt Turkije samen met de EU momenteel aan zestien uitzetcentra, zegt Yetis.