Voel jij je rot door complimenten? Dat is een ziektebeeld

Een rotgevoel na complimentjes? Veel werkende mensen lijden aan het bedriegerssyndroom.

Beeld: iStock

Als jij een compliment krijgt, voel je je een bedrieger, omdat je taak eigenlijk makkelijk was. Anderen vinden je bijzonder, maar jij wordt steeds banger dat ze ontdekken dat dit helemaal niet zo is. Herkenbaar? Misschien lijd je aan het bedriegerssyndroom. Doe de test:

Maar wat betekent dat, als je lijdt aan het bedriegerssyndroom? Je hebt dan het gevoel dat anderen je veel bijzonderder vinden dan dat je bent, waardoor je bang bent door de mand te vallen. Vreneli Stadelmaier schreef een boek over het “bedriegerscomplex”, zoals zij het noemt, en zegt:

“Je hebt alles in huis, maar ziet dat zelf niet. Je bent daarom steeds bang dat mensen ontdekken dat je niet geschikt bent. Als je jezelf dan aanprijst in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, voelt het voor jou alsof je anderen bedriegt.”

Risicofactoren

Wanneer zit je in de gevarenzone? Marleen Moors gaf een lezing over het bedriegerssyndroom. Zij geeft aan dat het vooral om hoogopgeleide en succesvolle vrouwen gaat, die op het eerste gezicht alles voor elkaar hebben. Arbeidspsycholoog Simone van Vuure:

“Het is het keurige meisje dat met uitstekende cijfers het vwo afrondde, studeerde en nu een geweldige baan heeft. Mensen die focussen op zichtbare prestaties hebben een verhoogde kans op het bedriegerssyndroom. Zo hebben ze vaak een perfect cv, een mooi huis en een dure auto.”

Ondanks die perfecte buitenkant, voelen mensen met het bedriegerssyndroom geen voldoening. Van Vuure:

“Het komt vooral voor bij mensen die veel geprezen worden om wat ze doen, in plaats van om wie ze zijn. Daarom denken ze hard te moeten werken voor waardering.”

Stadelmaier en Moors noemen twee uitkomsten voor mensen met het bedriegerssyndroom. Allereerst kunnen ze onder hun gaan niveau werken, juist omdat ze bang zijn om iets groots te ondernemen. Een andere optie is dat ze heel hard werken, omdat ze voor hun gevoel anders niet kunnen voldoen aan de verwachtingen. Maar dit vergroot de kans op een burn-out.

Hoe kom je er vanaf?

Volgens Van Vuure is het belangrijkste om het gevoel van eigenwaarde te versterken. Daarmee bedoelt ze niet dat je tevreden bent over je vaardigheden, maar vooral over wie je als persoon bent. Moors, Van Vuure en Stadelmaier geven enkele tips voor mensen met het bedriegerssyndroom.

    • Liz Zoetekouw