Verzekeraar Vivat schrapt zeker 900 banen

De reorganisatie bij de voormalige verzekeringstak van SNS Reaal gaat drie jaar duren. Een op de drie banen verdwijnt.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Vivat, de voormalige verzekeringstak van het genationaliseerde SNS Reaal, gaat de komende drie jaar zeker 900 tot maximaal 1200 banen schrappen. Dat is ongeveer eenderde van het totale personeelsbestand. Dat meldt de verzekeraar op zijn site.

Volgens de directie is er na de overname en de kapitaalversterking van de nieuwe Chinese eigenaar Anbang meer rust in de organisatie. De komende drie jaar wordt er daarom gereorganiseerd.

“De afgelopen jaren was er weinig geld, tijd en aandacht om aan de toekomst van het bedrijf te besteden omdat alle aandacht uitging naar overleven.”

Vivat maakt naar eigen zeggen tot 30 procent meer kosten dan de concurrentie. Daarom moet er gereorganiseerd worden, waarbij het doel is om van Vivat één centrale organisatie te maken. De komende maanden wordt volgens het bedrijf verder gewerkt aan de precieze invulling van de bezuinigingsronde, zodat het voor medewerkers duidelijk wordt wat hun toekomst bij het bedrijf is.

Vakbonden niet verrast

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, spreekt van een “mokerslag” voor de medewerkers in de sector. Vakbond CNV laat in een reactie aan persbureau ANP weten niet verrast te zijn door de reorganisatie. Volgens CNV-bestuurder Jolien Dekker was het wel bekend dat de verzekeraar niet goed liep, maar komt vooral de omvang van de reorganisatie als een klap.

“… deze reorganisatie heeft een enorme impact voor zeer veel werknemers. Vivat zal voor een goed vangnet moeten zorgen.”

Omdat de reorganisatie drie jaar in beslag neemt, wil CNV dat het dit jaar aflopende sociaal plan wordt verlengd. Het kan volgens Dekker niet zo zijn dat werknemers die dit jaar nog vertrekken een betere regeling krijgen dan mensen die in 2017 of 2018 het bedrijf verlaten.

Overname door Anbang

Vivat is sinds vorig jaar eigendom van het Chinese Anbang, dat in juli de transactie volbracht. Doordat er een hogere kapitaalinjectie werd gedaan, moest de Nederlandse staat het bedrijf voor slechts 1 euro verkopen - in plaats van de beoogde 150 miljoen euro. In oktober ontving Vivat, precies op de deadline,de kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro van Anbang. Ook werd de nog uitstaande belastingschuld door de Chinezen voldaan.

Anbang was ten tijde van de overname een relatief onbekende partij, die ook weinig weggaf over de eigen structuur. Kort na de overname ontpopte het zich tot een dominante eigenaar. Bestuurslid Gerard van Olphen werd twee maanden na de overname weggestuurd na een ruzie over geld en zeggenschap. Inmiddels werkt hij voor pensioenuitvoerder APG.

Lees de reconstructie van de overname: Chairman Wu doet niet aan consensus

Onder het label Vivat vallen vijf verzekeraars en één vermogensbeheerder; onder meer Zwitserleven en Reaal zijn onderdeel van de organisatie. Momenteel werken er ruim 3200 werknemers bij Vivat. Het heeft kantoren in Alkmaar, Amstelveen, Assen, Rotterdam en Utrecht. In 2014 had de verzekeraar een balanstotaal van 60 miljard euro, zij het met een verlies van 612 miljoen euro. Vivat boekte in de eerste helft van vorig jaar een nettowinst van 53 miljoen euro.