Syrische leger “in principe” akkoord met hulpleveranties

De noodhulp is voor de belegerde plaatsen Madaya, al-Foua en Kefraya

Speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura.
Speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura. Foto Denis Balibouse / Reuters

De Syrische regering is maandag “in principe” akkoord gegaan met een VN-verzoek om noodhulp toe te laten tot enkele belegerde stadjes in Syrië. Het gaat om de plaatsen Madaya, al-Foua en Kefraya. Dat heeft een VN-woordvoerder gezegd, meldt persbureau Reuters.

Het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) zal nu een gedetailleerde lijst indienen met de hulpgoederen en teams die naar Syrië moeten gaan. Er is nog geen tijdstip bepaald waarop de leveringen plaatsvinden.

Madaya

Madaya was de afgelopen maanden veel in het nieuws vanwege de hongersnood die de stad teisterde. De blokkade van Madaya begon ongeveer een half jaar geleden. Het Syrische regime en bondgenoot Hezbollah startten toen een campagne om president Bashar al-Assad weer controle te geven over de gebieden bij de Syrisch-Libanese grens. Tussen oktober en begin deze maand kreeg de stad geen voedselhulp.

Sindsdien deden drie hulpkonvooien de uitgehongerde stad aan, maar de kritieke situatie is volgens hulporganisaties nauwelijks verbeterd. In de afgelopen weken zijn er zeker zestien mensen gestorven door de honger, zo meldt lokaal medisch personeel zaterdag aan Artsen zonder Grenzen . Ook zijn er nog zeker 320 mensen ondervoed, van wie 33 levensbedreigend.

’450.000 mensen als ratten in de val’

Kefraya en al-Foua, beide gelegen in de noordwestelijke provincie Idlib, zijn al sinds april omsingeld door rebellen. Hierdoor zijn de stadjes van de buitenwereld afgesloten. Volgens de VN zijn in heel Syrië zo’n 15 locaties waarin gebieden worden geblokkeerd, waarbij 450.000 mensen vastzitten.

Momenteel wordt in Genève overlegd tussen het Syrische regime en verschillende oppositiegroepen. Hierbij wordt door de Verenigde Naties bemiddeld. De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Misura, riep maandag de grote mogendheden op zich in te spannen voor een staakt-het-vuren in het door strijd verscheurde land.