Vredesberaad in Genève begint onder slecht gesternte

De brede vredesbesprekingen over Syrië zijn zondag in Genève in een slechte atmosfeer begonnen. Onder zware druk van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zijn de verschillende oppositiegroepen uit de coalitie tegen het Assad-regime toch naar de Zwitserse stad gekomen. Maar bom- en zelfmoordaanslagen zondag op het shi’itische heiligdom Sayyida Zeinab ten zuiden van Damascus dreigden nog voor de eerste besprekingen roet in het eten te gooien. Meteen na de aanslag, die is opgeëist door Islamitische Staat (IS), riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry op de besprekingen hoe dan ook te laten beginnen. „Er is uiteindelijk geen militaire oplossing.”

Ook Saoedi-Arabië en Turkije oefenden enige druk uit op de verschillende coalitiegroepen om niet af te haken voordat de besprekingen überhaupt konden beginnen. Zondagavond liet oppositieonderhandelaar Mohammed Alloush, die leiding geeft aan een pro-Saoedische salafistische groep die door de Syrische regering terroristisch wordt gevonden, weten dat hij toch op weg was naar Genève.

Saoedi-Arabië en Turkije, die specifieke relaties hebben met een of meer van de 34 groepen uit de anti-Assad-coalitie, legden er de nadruk op dat ze zich in Genève sterk zouden maken voor de twee belangrijkste eisen van de oppositie: beëindiging van de belegering van Mouadamiya en andere steden door troepen van het regime plus het garanties dat humanitaire hulp wordt toegelaten. Alleen al in Mouadamiya zijn circa 45.000 mensen door de belegering afgesloten van de buitenwereld.

Om de oppositie het gevoel te geven dat ze zich in Genève nergens aan hoeft te binden, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dat de coalitie de besprekingen te allen tijde kan verlaten als er geen vooruitgang wordt geboekt.

De besprekingen moeten deze maandag beginnen onder auspiciën van VN-gezant Staffan de Mistura. Gisteren heeft De Mistura met verschillende afgevaardigden uit Syrië apart gesproken. De oppositie was „positief” over dit gesprek.