Rowling onthult vier internationale toverscholen

De schrijfster van de Harry Potter-reeks, J.K. Rowling, heeft de namen van vier tot nu toe onbekende internationale hogescholen voor hekserij en hocus pocus bekend gemaakt op haar website Pottermore. De tovenaarsscholen zijn concurrenten van Zweinstein (Hogwarts) in Schotland, waar Harry Potter tot tovenaar werd opgeleid.

Rowling wil na de zevendelige, wereldwijd immens populaire en verfilmde boekenreeks over Harry Potter geen boeken meer over hem schrijven, meldde ze in 2010. Maar via Pottermore breidt ze met verhalen en weetjes het Potteruniversum voor de fans nog steeds uit. Nu is er voor het eerst groot Potternieuws, nu ze details geeft over tovenaarsscholen buiten Europa.

Het gaat om Uagadou in Oeganda, waarvan als adres wordt opgegeven ‘Mountains of the Moon’. De tovenaarsleerlingen in Afrika, waar tovenarij vandaan komt, toveren met handgebaren, want de toverstok is een Europese uitvinding. Daardoor zijn deze jonge tovenaars nauwelijks op overtredingen van toververboden te betrappen: „Ik zwaaide alleen wat met m’n hand, het was niet zijn bedoeling dat zijn kin er af zou vallen.”

Foto Pottermore

Beeld Pottermore

In Japan is de hogeschool voor hekserij Mahoutokoro gevestigd, gebouwd van jade, op het vulkanisch eiland Minami-Iwo-jima. De tovermantels van de leerlingen groeien met hen mee en veranderen van kleur.

Beeld Pottermore.com

Beeld Pottermore.com

In Brazilië is diep in het regenwoud Castelobruxo gevestigd, in een vierkant tempelachtig gebouw van goudkleurige steen. De studenten in groene mantels zijn vooral goed in plantkunde en fabeldierkunde.

Beeld Pottermore

Beeld Pottermore

Dan is er ook in de VS een tovenaarsschool, Ilvermorny, met wortels die terug gaan tot de tovenarij van de oorspronkelijke inwoners van Amerika, de indianen. Dat soort details verraden Rowlings maatschappelijke betrokkenheid: ze kreeg 26 januari een Amerikaanse literaire PEN-prijs voor haar bijdrage als schrijfster aan het vrije woord en vrouwenemancipatie. Naar de Ilvermorny school wordt ook verwezen in de aanstaande film over een figuur uit de Potter-boeken, de magie-zoöloog Newt Scamander, schrijver van het boek Fabeldieren en waar ze te vinden. De film Fantastic Beasts and Where To Find Them over hem, die 70 jaar voor de Pottersaga speelt, met Eddie Redmayne in de hoofdrol, komt in november 2016 uit.

    • Paul Steenhuis