Probeer vandaag eens níet zo enorm te multitasken

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
Een van de best gelezen stukken op Blendle vorige week was het interview van Trouw met filosoof Hans Schnitzler (Blendle-link hier). Hij is de schrijver van Het digitale proletariaat, een boek over hoe we ons langzaam overgeven aan de aanhoudende afleiding van alle apparaten om ons heen.

Schnitzler ziet “dezelfde gejaagdheid, het dwangmatige gedrag, de onstilbare honger” bij smartphonegebruikers als bij een junk. En hij ziet techbedrijven die ons mooie brein willens en wetens aan het slopen zijn.

Bedrijven als Google en Facebook voeren een strijd om onze geest. (…) Hoe vaker onze aandacht gewonnen wordt, hoe meer onze aandacht versnipperd raakt - en daarmee verwoest. Dit gaat niet plotseling, maar zeer geleidelijk.

Alsof ze het zo hebben afgesproken, begint podcast Note to Self deze week met een project om de constante stroom van informatie die we op ons af krijgen om te zetten in iets positiefs. Voor mensen die creatiever willen worden, of productiever, of socialer.

Concreet komt het hier op neer: deze hele week, dus van maandag 1 t/m vrijdag 5 februari, kun je meedoen met ‘Infomagical’ (aanmelden kan nog steeds). Elke werkdag is er een nieuwe aflevering, en daarbij krijg je een opdracht die je bewuster moet maken van alle informatie die je opslurpt en hoe je ermee om moet gaan.

Vandaag: doe eens niet aan multitasken, want dat bestaat helemaal niet. Focus je steeds op één ding tegelijk, totdat het af is. Begin daarna pas aan het volgende wat je moet doen.

Note to Self deed vorig jaar iets soorgelijks: toen konden luisteraars meedoen met Bored and Brilliant, bedoeld om je los te krijgen van je smartphone.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.