Onrust in Burundi, maar Afrika wil niet ingrijpen

De Afrikaanse Unie (AU) stuurt geen vredestroepen, maar een hoge politieke delegatie naar Burundi. De Afrikaanse staten, bijeen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voor hun jaarlijkse top, komen daarmee terug op een besluit in december van de Vredes- en Veiligheidsraad van de AU om 5.000 soldaten te sturen. De Burundese president Pierre Nkurunziza weigerde die troepenmacht, maar volgens het statuur van de AU mag de pan-Afrikaanse organisatie ook zonder toestemming ingrijpen.

Die clausule in de grondbeginselen is nooit eerder toegepast, een ook nu schrikken de staatshoofden er voor terug. Zo’n besluit zou ooit als een boemerang kunnen terugkeren. Een van de meest uitgesproken tegenstanders was de Gambiaanse president Yahya Jammeh, zelf onder internationale druk wegens schending van mensenrechten.

Militairen en jeugdige aanhangers van de Burundese leider Nkurunziza worden beschuldigd van standrechtelijke executies van tegenstanders. VN-topman Ban Ki-moon had de AU oproepen tot urgente actie.

De Afrikaanse staatshoofden namen ook een Keniaanse resolutie aan om gezamenlijk het lidmaatschap op te zeggen van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De resolutie is bovenal een politiek signaal. In de praktijk moet ieder land zelf zo’n besluit nemen en neemt de procedure jaren in beslag.