Mike Huckabee: predikant die het eerder vergeefs probeerde

Fox News-commentator wilde de oudere Republikein bereiken, maar schortte na de voorverkiezing in Iowa zijn campagne op

AP / Danny Johnston

Wie is hij?

Mike Huckabee (60) werd in 1955 geboren in Arkansas. Hij is predikant (Baptist) en was van 1996 tot 2007 gouverneur van Arkansas. De conservatief stelt zich in 2008 kandidaat voor de Republikeinse voorverkiezingen, maar zonder succes. Na de campagne schreef hij het boek Do The Right Thing: Inside the Movement That’s Bringing Common Sense Back to America, dat een bestseller werd. Ook tekent hij een contract bij Fox News, waar hij zijn eigen programma heeft. Bij ABC Radio Networks heeft Huckabee een eigen commentaarrubriek. Daarnaast treedt hij op als gastpredikant.

Hoe profileert hij zich?

Ook hij belooft dat de economische situatie voor de Amerikaanse middenklasse zal verbeteren als hij wordt gekozen. In een vurige speech gebruikte hij ook harde woorden over Islamitische Staat (IS): als hij president zou zijn, zou Amerika de terreurgroep verwoesten in plaats van proberen te begrijpen. “We zullen met jihadisten omgaan zoals met dodelijke slangen.” Hij wil met zijn campagne vooral de oudere, werkende, conservatieve Republikeinse achterban aanspreken. Huckabee is een graag geziene gast bij Fox News en dat helpt zijn bekendheid.

Christelijke overtuigingen liggen onder vuur als nooit tevoren.

Maakt hij kans?

Niet meer. De evangelisch/conservatieve kiezer is al goed bediend met kandidaten die zich beter profileren. Zoals NRC-correspondent in Washington Guus Valk twitterde: Huckabee deed het verrassend goed in 2008, won onder meer Iowa. Deze keer is de concurrentie onder evangelicals veel groter, dus weinig kans.

Wat zijn zijn standpunten?

Huckabee richt zich op de oudere plattelandsstemmer. Hij wil veteranen beter beschermen, de landbouw bevorderen door belastingen te schrappen. Hij wil Obamacare terugschroeven, maar zorgprogeramma Medicare versterken. Hij is sociaal conservatief.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Huckabee heeft 7 miljoen dollar verzameld, meer van bedrijven dan van particulieren.