Frauderen via kleurboek

Het leek zo’n kansrijke zaak: de claim van 12 miljoen dollar die kunstenaar Jaime Gordon in 2011 indiende tegen Dreamworks, de producent van Kung Fu Panda. Volgens Gordon had Dreamworks de figuren in de animatiefilm van hem gestolen. Dat zijn aanklacht niet uit de lucht was gegrepen, bleek uit schetsen van stripfiguren die Gordon ruim vóór de verschijning van Kung Fu Panda had laten registreren.

In 2013 kreeg de zaak een onverwachte wending. Speurwerk van Dreamworks bracht aan het licht dat één van de tekeningen die Gordon als eigen werk had gepresenteerd, gekopieerd was uit een oud Disney-kleurboek. Het bedrijf ontdekte ook dat Gordon zijn copyrightregistraties pas had verricht nadát hij een trailer van Kung Fu Panda had gezien.

Daarmee veranderde de kwestie van een auteursrechtconflict in een fraudezaak. In december 2015 resulteerde dit in een aanklacht van de US Cybercrime Unit tegen Gordon. Nu hangt de kunstenaar 25 jaar cel en een boete boven het hoofd.