Delta Lloyd-top houdt vast aan omstreden aandelenverkoop

Ondanks verzet van grote aandeelhouders zet Delta Lloyd plan door om nieuwe aandelen te verkopen.

Koers onder druk
Koers onder druk

Delta Lloyd houdt vast aan zijn plan om een enorme hoeveelheid nieuwe aandelen te verkopen, ondanks hevig verzet van een aantal grote aandeelhouders. Dat heeft de in Amsterdam gevestigde verzekeraar vanochtend bekendgemaakt.

Tegelijkertijd maakte het concern bekend dat bestuurslid Onno Verstegen opstapt. Zijn vertrek komt onverwacht en er is nog geen opvolger. Verstegen, die sinds 1995 bij Delta Lloyd werkte, werd in mei vorig jaar nog benoemd voor een tweede termijn.

Of zijn vertrek verband houdt met het doorzetten van de omstreden plannen, is onduidelijk. Delta Lloyd verstrekt weinig details over de toedracht, behalve dat tot Verstegens in „goed overleg” is besloten.

Delta Lloyd (5.700 werknemers, 4,2 miljoen polishouders) verkeert in een moeilijke fase. Vorige zomer werd de verzekeraar plotseling speelbal op de beurs. De koers zakte met 75 procent in, omdat beleggers massaal aandelen begonnen te dumpen vanwege onzekerheid over de kapitaalpositie van het concern. Een ongewenste overname werd niet ondenkbaar.

Topman Hans van der Noordaa maakte in november bekend dat Delta Lloyd voor maximaal 1 miljard aan nieuwe aandelen wilde verkopen om de kapitaalpositie te versterken. Maar die plannen stuiten op hevig verzet van een aantal grote aandeelhouders. Zij vinden dat Delta Lloyd ook met minder kapitaal toekan en dat de top bovendien meer werk moet maken van het ophalen van geld langs andere wegen, bijvoorbeeld het verkopen van bedrijfsonderdelen.

Extra aandelen verkopen doet bestaande aandeelhouders pijn, omdat de winst van het bedrijf (in de vorm van dividend) hierdoor over meer beleggers verdeeld moet worden.

De aandeelhouders hebben het laatste woord. Zij moeten toestemming geven voor de plannen. Op 16 maart mogen zij erover stemmen op een extra aandeelhoudersvergadering, maakte Delta Lloyd verder bekend. Of er een ja volgt zal moet blijken, gezien het verzet van meerdere aandeelhouders. De koers van het aandeel daalde vanochtend licht (met 1 procent) in reactie op het nieuws.

De vergadering komt later dan sommige beleggers hadden verwacht. Delta Lloyd zegt dat beleggers nu de kans krijgen om de jaarcijfers mee te nemen in hun overwegingen. Die worden op 24 februari gepresenteerd. De top stelt dat het echt nodig is om 1 miljard op te halen, omdat andere stappen niet toereikend zijn.

Verder blijkt dat de beoogde nieuwe financieel directeur, Clifford Abrahams, 828.000 euro tekengeld krijgt. Wanneer hij precies begint, is nog onduidelijk. Abrahams krijgt het tekengeld „ter compensatie”. Hij werkte voorheen in het Verenigd Koninkrijk waar de salarissen voor topbestuurders van financiële instellingen veel hoger liggen. Hij gaat ruim 850.000 euro per jaar verdienen.