IS-aanslagen op shi’itische heiligdom in Syrië ondermijnt vredesbesprekingen in Genève

Aanslagen op een shi’itische tempel in de buurt van Damascus hebben gisteren circa zestig slachtoffers geëist en een bom gelegd onder de vredesonderhandelingen in Genève die vandaag zouden moeten beginnen.

Het shi’itische heiligdom in Sayeda Zeinab werd belaagd door een autobom en een zelfmoordcommando van deze man. Een getuige zei later dat er een derde explosie was in de stad ten zuiden van Damascus. De aanslagen werden later opgeëist door de Islamitische Staat (IS). In een verklaring zei IS dat het nadrukkelijk de shi’itische milities wilde treffen, die strijden aan de zijde van president Assad. De schade aan het heiligdom valt mee.

Onder de zestig doden zouden zich volgens een Syrische organisatie in Londen 25 shi’ itische strijders bevonden hebben. Sayeda Zeinab is voor shi’iten een belangrijk heiligdom. Hier zou de dochter van Ali ibn Abi Taleb zijn begraven, de schoonzoon en neef van de profeet Mohammed. Taleb is volgens shi’iten de rechtmatige opvolger van Mohammed. Deze successiestrijd leidde tot het schisma tussen sunnieten en shi’iten.

Door een aanslag te plegen op juist deze tempel in Sayeda Zeinab poogt IS het intra-islamitische sektarisme tussen beide hoofdstromen verder aan te wakkeren en tegelijkertijd de bestandsbesprekingen in Zwitserland te frustreren. Het regime van president Assad steunt in militaire zin in belangrijke mate op milities van Hezbollah en het shi’itische Iran. De onderling vaak verdeelde oppositie is, net als IS, sunnitisch.

Voor shi’itische milities is Sayeda Zeinab een religieus en strategisch speerpunt in de burgeroorlog.

De Syrische ambassadeur Bashar Jaafari in Genève greep de bomaanslagen gisteren meteen aan om een verband te leggen tussen IS en de oppositie, die wel aan de onderhandelingstafel is uitgenodigd maar volgens de regering in Damascus ook uit „terroristen” bestaat.