Van den Driessche: fiets met motortje niet van mij

De veldrijdster zegt dat de fiets, die zaterdag ontdekt werd, van een vriend is.

De Belgische veldrijdster in actie op het WK afgelopen zaterdag.
De Belgische veldrijdster in actie op het WK afgelopen zaterdag. Foto Yorick Jansens / AFP / Belga

Veldrijdster Femke Van den Driessche ontkent dat de fiets met een verborgen motortje die zaterdag tijdens het WK ontdekt werd van haar is. Volgens de Belgische beloftenfavoriet behoort de fiets toe aan een vriend en weet zij niet hoe die tussen haar materiaal is beland. Dat zegt Van den Driessche zondag in een interview met sportzender Sporza.

Een flink geëmotioneerde Van den Driessche zei dat het nooit in haar zou opkomen om vals te spelen. In het vraaggesprek legt ze uit:

“Die fiets is van een vriend van mij. Hij heeft hem na vorig seizoen van mij gekocht, het is identiek dezelfde fiets als waar ik mee rijd. Die vriend heeft het parcours verkend met mijn broer en had de fiets tegen de vrachtwagen gezet. Een van mijn mecaniciens moet gedacht hebben dat het mijn fiets was en heeft die schoongemaakt en meegenomen.”

Angst voor einde sportcarrière

De 19-jarige Van den Driessche is zowel Belgisch als Europees kampioene in de leeftijdscategorie onder 23 jaar. Ze zei te vrezen dat haar nog prille maar veelbelovende sportcarrière door het schandaal voorbij is. Ze hoopt echter op een tweede kans:

“Ik fiets heel graag en ik hou van mijn sport, maar ik besef dat ik met een zeer groot probleem zit nu.”

Zaterdag verklaarde Van den Driessches trainer Rudy de Bie na het horen van het nieuws onmiddellijk dat zijn relatie met de jonge veldrijdster voorbij was. Van den Driessche betreurt dat de coach zo snel zijn conclusies heeft getrokken. “Ik heb de tijd niet gehad om met hem te praten. Dat is erg moeilijk”, aldus de topsportster.

Persconferentie UCI

Eerder op de dag hield president van de internationale wielerunie UCI Brian Cookson een persconferentie naar aanleiding van het incident. Hij zei dat het vermoedelijke bedrog van Van den Driessche nu wordt voorgelegd aan de disciplinaire commissie. Die kan een schorsing opleggen van minimaal zes maanden zonder maximum, aldus Cookson. Ook kunnen boetes worden uitgedeeld aan de Belg en haar team.

Cookson stelde verder dat er naast het rijwiel van Van den Driessche nog geen fietsen zijn aangetroffen waarmee geknoeid was. Na de ontdekking is volgens de UCI-voorzitter “een groot aantal fietsen” nagekeken.

Er zijn vaker renners beschuldigd van mechanische doping. Zo zou Fabian Cancellara in 2010 een fiets met een motortje gebruikt hebben. Die aantijgingen zijn echter nooit bevestigd.

Winnaars

Tijdens het WK veldrijden werd zaterdag in het Belgische Heusden-Zolder de Nederlandse Thalita de Jong in een spannende wedstrijd wereldkampioen bij de vrouwen. Ze moest zich na een moeizame start terugknokken naar de voorhoede. Uiteindelijk kwam ze solo over de finish.

Ook bij de mannelijke junioren was er Nederlands succes. De 17-jarige Jens Dekker versloeg de Belgische publiekslieveling Jappe Jaspers. Bij de vrouwen onder 23, het onderdeel waaraan Van den Driessche deelnam, won de Britse Evie Richards.