Tientallen doden bij aanslag in Damascus

De explosie vond plaats in een wijk waar veel shi’ieten wonen. Ook vielen circa 110 gewonden.

Een gebouw in Damascus met schade na de aanslag.
Een gebouw in Damascus met schade na de aanslag. Foto Louai Beshara / AFP/ AFP / LOUAI BESHARA

Bij een driedubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker 70 mensen om het leven gekomen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De explosie vond plaats bij een shi’itisch heiligdom, in een wijk waar veel shi’ieten wonen. Dat berichten staatsmedia en bronnen in het land, schrijft persbureau AFP.

Bij de aanslag in de wijk Sayeda Zeinab vielen ook ten minste 110 gewonden, aldus persbureau Reuters. Op televisiebeelden waren brandende gebouwen en autowrakken te zien. Verdere details zijn nog niet bekend. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Onder de dodelijke slachtoffers zouden 25 shi’itische strijders zijn.

Vredesbesprekingen

Het geweld had plaats op het moment dat Syrische oppositiegroepen en een delegatie van het regime van president Assad in Genève bijeen zijn voor overleg. Bij de besprekingen wordt bemiddeld door de Verenigde Naties. Gehoopt wordt dat het Syrische bewind zal meewerken met een VN-resolutie over mensenrechten en humanitaire hulp.

Zowel afgezanten van het Assad-regime als oppositieleden zijn pessimistisch over het overleg. De Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari vergeleek de oppositiegroepen met terroristen en zei dat het voor hem niet duidelijk was met welke oppositie hij in Genève overlegt. Ook tegenstanders van Assad waren pessimistisch over een doorbraak, hoewel zij wel zeiden te hopen dat het overleg tot meer toegang voor hulpverleners in Syrië zou leiden.

Wijk eerder toneel van terrorisme

In februari 2015 werd ook al een aanslag gepleegd in de shi’itische wijk. Toen stierven vier mensen en raakten 14 personen gewond. In de wijk staat een mausoleum van een van de kleindochters van de islamitische profeet Mohammed. Het graf trekt dagelijks veel shi’itische pelgrims.

De ligging van het district Sayeda Zeinab: