Saoedi’s zeggen minder burgerdoden in Jemen na te streven

Ook stellen de Saoedi’s een “onafhankelijke commissie” in die de eigen bombardementen moet onderzoeken.

Een begrafenis van een slachtoffer van een Saoedisch bombardement in Sanaa.
Een begrafenis van een slachtoffer van een Saoedisch bombardement in Sanaa. Foto Hani Mohammed / AP

De coalitie die onder leiding van Saoedi-Arabië Houthi-rebellen in Jemen bombardeert, betreurt het dat daarbij burgerslachtoffers vallen. Hoe meer burgerslachtoffers te vermijden, wordt onderzocht. Een verklaring met woorden van die strekking verscheen zondag op het Twitteraccount van de Saoedische afvaardiging naar de VN, schrijft persbureau Reuters.

In de verklaring staat verder:

“De Arabische coalitie kondigt de formatie aan van een hoogstaande onafhankelijk commissie om de gebeurtenissen te onderzoeken en de manieren waarop doelen voor bombardementen worden bepaald onder de loep te nemen.”

De coalitie treft regelmatig burgerdoelen, al ontkennen de Saoedi’s dat dat bewust gebeurt. Human Rights Watch beschuldigt de coalitie ervan clustermunitie boven woonwijken te gebruiken.

Een woordvoerder van de coalitie gaf ook toe dat zij degenen waren die achter een bombardement zaten op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, eind oktober in de Jemenitische stad Sadaa. Niet eerder nam de coalitie verantwoordelijkheid voor dat bombardement, al zei Artsen zonder Grenzen gelijk al dat de Saoedi’s en hun bondgenoten het hadden uitgevoerd.

Volgens een VN-rapport waarover Reuters beschikt zijn er zeker 119 gevallen vastgesteld waarbij de Saoedische coalitie het internationale recht heeft geschonden, onder andere door het aanvallen van burgers.

3000 burgerdoden

Sinds het begin van de Jemenitische burgeroorlog zijn er zeker 6000 mensen omgekomen. 3000 daarvan zouden burgerslachtoffers zijn. Saoedi-Arabië en acht andere Arabische staten voeren sinds maart 2015 bombardementen uit op Houthi-rebellen, shi’itische moslims die strijden tegen de regering van Jemen.

Half december begonnen in Zwitserland vergeefse vredesbesprekingen tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen. De coalitie kondigde toen een tijdelijk staakt-het-vuren af. Op 2 januari werd er weer begonnen met bombarderen. Een paar dagen later werd een kliniek van Artsen zonder Grenzen geraakt, met vier doden tot gevolg.

Ook de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat laat zich gelden in Jemen. Vorige week zou de Nederlandse jihadist Abu Hanifa al-Hollandi zich bij het presidentiële paleis in de stad Aden hebben opgeblazen. Daar kwamen zeven mensen bij om het leven.